Hjem Nyheter Norden Forskere: Snusbrukere har økt risiko for å dø for tidlig

Forskere: Snusbrukere har økt risiko for å dø for tidlig

0

SNUS Ifølge en ny doktoroppgave fra Umeå universitet har snusere økt risiko for å dø for tidlig. Men ifølge snusselskapenes egne forskere er studien mangelfull.

Illustrasjonsbilde. Foto: Lars Lundqvist, (CC BY-NC-SA 2.0).

Det er doktorgradsstudenten Marja Lisa Byhamre ved Umeå universitet som i doktoroppgaven: Fint som snus? : snus, dødelighet og det som er i mellom undersøkte sammenhengen mellom snus og risikoen for å dø for tidlig, skriver Nordfront.

Ifølge Byhamre har snusere 28 prosent høyere risiko for å dø for tidlig enn ikke-snusere. Forskeren beskriver det som en «betydelig økning i risiko».

– Vi har vist det i to ytterligere studier. Nå er det sikrere grunnlag for å si at det er slik det er. Vi kunne se at hjerte- og karsykdommer var den største enkeltårsaken til den økte risikoen, sier Marja Lisa Byhamre til Västerbottens-Kuriren (VK).

Hun mener studien ikke bare bekrefter tidligere studier, men også bidrar med ny informasjon.

– I motsetning til de tidligere studiene kunne vi se på livsstilsfaktorer og helsetiltak. Men også sosioøkonomiske faktorer. Det handler om utdanningsnivå, inntektsnivå, hvor du bor og om du bor sammen med noen eller ikke.

Ifølge studien var risikoen høyere uavhengig av sosioøkonomisk status, selv om den varierte mellom grupper. Byhamre håper at studien kan bidra til å gjøre det mindre «kult» å snuse.

– Hvis du vil gjøre en innsats for helsa, bør du slutte å snuse, for det er skadelig. Det skal ikke være kult å bruke nikotinprodukter, sier hun til VK.

«Har ingenting med snus å gjøre»

Swedish Match er imidlertid ikke imponert over Byhamres studie. Tryggve Ljung, som er dosent, lege og medisinsk ansvarlig i tobakksselskapet, sier at han ikke tror at økt risiko for å dø for tidlig har noe med snus å gjøre.

– Det var mange motstridende funn. Hvis snus hadde vært den medvirkende årsaken, så er min vurdering at den effekten ville hatt effekt i alle grupper og ikke blitt et utfall av tilfeldige omstendigheter, sier Ljung.

I stedet hevder Ljung at snus er en slags markør og at de som snuser ofte har en livsstil som bidrar til økende risiko for å dø for tidlig. Han mener også at snus «helt klart» ikke forårsaker hjerte- og karsykdommer. Til tross for dette oppfordrer han alle som har fått hjerteinfarkt om å slutte med snusen.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg