Hjem Nyheter Globalt Forskere vil ha «etiske overvåkningsbokser» som rapporterer til politiet

Forskere vil ha «etiske overvåkningsbokser» som rapporterer til politiet

3

1984 En forskergruppe tilknyttet Universitetet i Bergen har tatt til orde for å utvikle AI-styrte «moralbokser» for private hjem, som lytter til alt som blir sagt og tar stilling til hvorvidt det er lovlig eller ikke – og rapporter det til myndighetene.

Google Home Mini lytter (CC BY-SA 4.0)

Det er en forskergruppe tilknyttet Universitetet i Bergen, ledet av Marija Slavkovik, som nå tar til orde for utviklingen av såkalte moralske autonome enheter, styrt av kunstig intelligens (AI). Dette er apparater som finnes i private hjem, som lytter til det som blir sagt og på eget initiativ vurderer om det er moralsk riktig eller til og med bryter loven. Til slutt skal enheten rapportere eieren til «riktig instans».

Disse «autonome enhetene» har blitt aktualisert i det siste med produktene Amazon Echo og Google Home, to «gadgets» som blir markedsført med at de forenkler hverdagen i hjemmet ved å sentralt kunne styre og strukturere livene våre.

Det ble tidlig uttrykt bekymring for at disse kunne misbrukes, siden både kamera og mikrofon er koblet opp mot sine respektive selskapers datasystemer. I tillegg har de andre funksjoner som stemmegjenkjenning, og registrering av vaner slik at de nærmest kan forutsi hva vi kommer til å foreta oss.

Google har for øvrig vært alt annet enn åpne vedrørende dette, også tidligere. I 2017 kom Google Nest Secure; et sentralt sikkerhetssystem for hjemmet, hvor man gjennom et digitalt tastatur kunne styre blant annet tyverialarm. Nå har en tilleggsfunksjon blitt kjent: gjennom en innebygd mikrofon kan man også styre systemet med stemmen. Problemet er at denne mikrofonen var der også før oppdateringen av programvaren til talestyrte funksjoner, og det uten at de som kjøpte produktet fikk informasjon om dette. «Vi glemte det», sier en offisiell uttalelse fra Google.

Marija Slavkovik har lenge arbeidet med dette feltet og fra de aller tidligste publikasjonene hun har bidratt til eller selv har gitt ut, snakker hun varmt om disse mulighetene. Det gjenstår å se om folk flest er like begeistret etter at dette har blitt kjent.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
3 år siden

Ikke faen at eg skaffer meg noe sånt.

Hell no!

Reodor
Reodor
3 år siden

Men slike overvåkningsbokser har vi jo allerede: De kalles «smarttelefoner» og omtrent alle bærer disse med seg overalt. Lol! ???

Martin
Martin
3 år siden

Her ser vi eksemplet på en elev som har gått gradene innom systemets hjernevaskingsfabrikk, og kommer ut ferdig mørnet som en gal forsker og en nyttig idiot for agendaen som allerede er satt.
På tide at folk velger side nå.