Hjem Nyheter Utenriks Forskning på “homo-gen” stoppes

Forskning på “homo-gen” stoppes

ISLAND Organisasjonens islandske skribent Bror Vakur kommenterer i en artikkel om hvordan en liten minoritet likevel kan ha stor innflytelse og makt.

Homolobbyen flytter frem sine posisjoner på Island. Ovenfor et bilde fra videregående skolen Menntaskólinn, som ifjor ble malt i homobevegelsens farger.

På Island finnes en stort bedrift som heter DeCode (Íslensk Erfðagreining), som ledes av den kjente legen og genetikeren Kári Stefánson. Bedriften forsker i det menneskelige genomet hos islendingene for å lete etter arvelige sykdommer og bedriver også annen genetisk forskning.

Det finnes også en nettside som DeCode driver i samarbeid med Friðrik Skúlasons programvare- og forskningsforetak, hvor islendingene kan logge seg inn og søke opp sine forfedre. Denne databasen kalles Íslendingabók, eller «Islendingenes bok». Gjennom den kan man til og med lykkes i å spore sine forfedre tilbake til de første bosetterne på Island.

LES OGSÅ: Den siste utposten i kampen mot homolobbyen

I mars begynte bedriften å interessere seg for genetisk forskning omkring seksualitet. Søndag den 18. mars hadde DeCode et møte med et homofilt samfunn som kalles for Organisasjon 78 (Samtökin 78) som er Islands svar på norske LLH, eller svenske RFSU . DeCode anmodet om å få starte sin forskning hos organisasjonen, som i sin tur vegret seg.

I et intervju med Nyhetsavisen (Fréttablaðið) uttalte organisasjonens leder, María Helga Guðmundsdóttir, følgende:

Det finnes 74 nasjoner i verden hvor homofili er forbudt ved lov og visse steder hvor det straffes med døden. Bare det at det er mulig å genetisk kategorisere mennesker via seksualitet skulle skape en kunnskap som er mer et maktverktøy som ville blitt brukt mot gaymennesker. Det finnes regjeringer i verden som ikke ville nøle med å bruke genetisk rensing for å utrydde uønskede elementer fra samfunnet.

Les også: Homobevegelsen må gjennomskues

Det oppgis også av Organisasjon 78 at dette samarbeidet er imot deres mål, som er å beskytte homofile, ikke understøtte forskning som man anser skulle føre til genetisk utrydding om kunnskapen ble spredd. Administrerende direktør for DeCode, Kári Stefánsson, respekterte organisasjonens holdning og fortalte at forskningen nå kommer til å stoppes. Årsaken oppgis å være den islandske «undertrykkelsen»:

Jeg ser det som en selvfølgelighet å respektere dette, da det dreier seg om en organisasjon som fremmer mennesker som har forsvart seg mot undertrykkelsen i det islandske samfunnet.

Spørsmålet jeg stiller meg er om det ikke ville vært bra for dem i politisk betydning om det fantes bevis for at homofili kan arves?

Den konklusjon vi ellers kan trekke av dette er at Organisasjon 78 ser ut til å ha tilstrekkelig med makt, eller i hvert fall en sterk politisk innflytelse, i det islandske samfunnet til å fremme en slik begjæring og på samme tid få vitenskapen til å be om unnskyldning. I mange år har denne lobbyen vokst seg sterk også på Island, med liten eller ingen motstand, og ser nå ut til å ha makt til å dømme personer som ikke holder med dem offentlig. Det er ikke lenge siden flere personer fikk problemer med myndigheter på grunn av uenigheter rundt homostudier i offentlige skoler.