Hjem Nyheter Europa Forskning viser: Oversminkede kvinner oppfattes som mindre moralske og menneskelige

Forskning viser: Oversminkede kvinner oppfattes som mindre moralske og menneskelige

7

VITENSKAP Ifølge belgiske forskere oppfattes kvinner som bruker veldig mye sminke som svakere, mindre varme, mindre erfarne, mindre kompetente, mindre moralske og fremfor alt mindre menneskelige enn kvinner med lite eller ingen sminke.

Foto: flickr.com (Public domain).

Ifølge en ny vitenskapelig studie, gjennomført av forskere ved Université libre de Bruxelles i Belgia og fra Subtle Prejudice Lab ved det amerikanske Nebraska-Lincoln-universitetet, oppfattes hardt sminkede kvinner som mindre menneskelige enn kvinner som bare bruker lett eller ingen sminke. Studien er gjennomført ved at 1 000 menn og kvinner, de fleste heteroseksuelle, har fått se på bilder av kvinner med forskjellig grad av sminke for å deretter svare på spørsmål om hvordan de oppfatter dem.

Resultatet viste at både menn og kvinner oppfatter hardt sminkede kvinneansikter som ikke bare mindre menneskelige, men også mindre varme, mindre erfarne, mindre kompetente, mindre moralske og svakere enn kvinneansikter med lite eller ingen sminke overhode.

Resultatet ble også det samme for kvinneansiktene tilhørende modeller og helt vanlige kvinner. Øyenskygge hadde også en mer dehumaniserende effekt enn lebestift, som påvirket mindre.

Tidligere forskning fra samme forskergruppe har også vist at kvinner som poserer på bilder i undertøy har samme effekt som et hardt sminket ansikt, da også disse – av både kvinner og menn – oppfattes som svakere, mindre moralske, mindre kompetente og mindre menneskelige enn fullt påkledde kvinner.

7
Delta i debatten

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MortenHanneHeimdalFredrikHans-Simon Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste eldste flest stemmer
Bli varslet om
Hans-Simon

Interessant. Jenter og kvinner(og menn for den saks skyld!), som sminker seg i overmål signaliserer obsessiv opptatthet av det ytre, for å skaffe oppmerksomhet eller skjule «feil», og sender altså ut et falskt billede av hvem de egentlig er. Det er ikke tilfeldig at skjøger(horer), historisk alltid var og er sminket, og «skjønnhetsindustrien» har alltid forsøkt å påvirke kvinner til å bruke deres produkter, som ofte er svært innbringende. Et naturlig utseende er som oftest det beste!

Fredrik
Fredrik

Litt sminke er å foretrekke fremfor helt uten, men oversminket og adferd som en bimbo er lite tiltrekkende.

Heimdal
Heimdal

En sunn livsstil gjør bedre for det ytre (og indre), enn en hel bøtte av stoffer og kjemikalier smurt over hele tryne 🙂

Hanne
Hanne

Nå finnes det svært mye veganske og naturlige skjønnhetsprodukter, så det er i grunn godt for huden å få litt pleie.

Morten
Morten

Kvinnen har alltid pyntet seg, det er det feminine, og helt naturlig. Men selvsagt er det forskjell på en naturlige sminket kvinne og en oversminka og selvopptatt «bimbo», eller «barbie».

Hanne
Hanne

Hvordan kan du vite at hun er en selvopptatt «bimbo» eller «barbie» ?
Tenker mer at dette ikke er noe en mann kan avgjøre, men heller la kvinnen bestemme selv, både mengden og hvordan hun vil se ut. For det er jo for seg selv hun som regel pynter seg for. For å føle seg bra selv.

Selv er jeg en sikkelig sminkedukke og elsker å bruke mye sminke, har gått på kosmetikk kurs og kan bruke sminken riktig, til tross for mengden, så ser det pent og ikke unaturlig ut.

Morten
Morten

Det er ikke vanskelig å se om personen er selvopptatt og ter seg som en bimbo. https://youtu.be/OnBoN2Jh-N4

Unaturlig, plastikk, oversminket, 24/7 foran sitt eget speilbilde, løs på tråden, er noen eksempler.