Hjem Nyheter Norden Forskningsleder benekter at funn fra en ny studie motsier fordelene med covid-vaksine

Forskningsleder benekter at funn fra en ny studie motsier fordelene med covid-vaksine

VAKSINE I en ny svensk forskningsrapport som ble presentert for WHO på onsdag tester over 20% av de som har fått den tredje dosen av koronavaksinen positivt for omikron i løpet av to måneder.

Bilde: publicdomainpictures.net (public domain)

Dager etter at den svenske Folkhälsomyndigheten, i skyggen av Ukrainakonflikten, gikk ut med en anbefaling om at samtlige mennesker over 65 år bør ta en fjerde dose av koronavaksinen, presenteres en forskningsrapport om dose tre av samme vaksine.

Den svenske studien, som ble presentert for Verdens helseorganisasjon (WHO) på onsdag, har blitt utført innenfor rammene for det såkalte COMMUNITY-prosjektet ved Danderyd sykehus, hvor det undersøkes hvordan infeksjoner med, samt vaksinasjon mot, covid-19 påvirker immunitet.

Sykdomssymptomer ble ikke tatt hensyn til da det i delstudie nummer seks ble PCR-testet 375 sykehusmedarbeidere over fire uker.

Mer enn hver femte av deltakerne, som alle nylig hadde fått sin tredje vaksinedose, testet positivt for varianten omikron i løpet av to måneder.

Assisterende overlege, samt forskningsleder for studien, Charlotte Thulin, oppsummerer for SVT sin tolkning av studiens funn på følgende måte:

– Omikron tar seg forbi antikroppene. Vi ser at de som blir infisert hadde like høye nivåer av antikropper som de som ikke ble infisert.

De smittebærende deltakerne ble i undersøkelsen testet annenhver dag, en fremgangsmåte som muliggjorde en studie av virusnivå i et tidsperspektiv.

Over halvparten testet positivt i elleve dager

Mer en femti prosent av deltakerne testet positivt i elleve dager og testene indikerer at de var smittsomme i opp til ni dager.

Charlott Thulin finner det faktum at deltakerne var positive såpass lenge, samt at de til tross for sin tredje dose av vaksinen hadde høye nivåer av viruset, anmerkningsverdt:

– Det her er første gangen som man har kunnet følge virusnivåene i luftveiene under en pågående omikron-infeksjon og det var overraskende at såpass mange var positive så lenge og hadde så høye virusnivåer til tross for at de akkurat hadde fått sin tredje dose, kommenterer hun til SVT.

På spørsmål fra intervjueren om disse funnene ikke åpenbart taler mot nytten av vaksinasjon mot koronaviruset, svarer forskningslederen:

– Vaksinen beskytter jo fortsatt mot sterk sykdom og omikron kan være et farlig virus for uvaksinerte og for eldre, samt risikogrupper, sier hun og fortsetter:

– Og i et større perspektiv så vil vi få ned smittespredningen for at jo høyere smittespredningen er i en godt vaksinert populasjon, desto større er risikoen for at vi får nye mutasjoner og nye virusvarianter.