Hjem Nyheter Norden Forsvarskonsernet Saabs direktør: – Sverige er okkupert av fremmede makter

Forsvarskonsernet Saabs direktør: – Sverige er okkupert av fremmede makter

KRIGFØRING Saabs administrerende direktør forteller at Sverige allerede er okkupert ettersom cyberangrep og desinformasjonskampanjer fra fremmede makter er å likestille med en okkupasjon av Sverige.

Saabs administrerende direktør Håkan Buskhe.

Det var under en opptreden på IT-sikkerhetskonferansen Paranoia som ble avholdt i Oslo forrige tirsdag at Saabs administrerende direktør Håkan Buskhe uttalte at Sverige allerede er okkupert av fremmede makter.

– Jeg anser at vi befinner oss midt i en krise. Jeg anser at vi er okkupert. Jeg anser at det er naivt å ikke forstå at utenlandske organisasjoner forsøker å påvirke vår livsstil i denne stund, svarte Håkan Buskhe ved spørsmål etter hans foredrag på Paranoia-konferansen.

Bushke påpeker problemet med falske nyheter og desinformasjonskampanjer som kan prøve å påvirke valget i høst, hvor eksempelvis en fremmed makt kan forsøke å påvirke Sveriges samfunn. Han snakket også om organisert cyberangrep fra statsstøttede  hackere, hvilket Försvarets radioanstalt (FRA) har hevdet er den største trusselen mot Sverige. Buskhe likestiller denne typen angrep med en okkupasjon.

– Når man finner ut at organisasjoner som trolig utfører handlinger på oppdrag av fremmede makter forstyrrer våre demokratiske prinsipper; når funksjoner og virksomheter blir kontinuerlig angrepet; da må man benevne det med sitt riktige navn, sa Buskhe til magasinet Ny Teknik.

– Jeg tror at det her er veldig klare strategier, forteller Buskhe, og mener at ulike desinformasjonskampanjer og cyberangrep som kan virke å være uavhengige hverandre og noe tilfeldige, egentlig er nøye utformede angrep.

Buskhe mener at man må begynne å plassere hendelser i en bredere sammenheng. Forstyrrelser i IT-systemer eller angrep mot enkelte nettsteder eid av bedrifter eller myndigheter kan være en del av et større angrep mot Sverige.

– Når ting skjer, må du kanskje fundere over om det bare beror på feil i systemet, eller om noen andre har vært inne i systemet. Det er ikke før vi kan se et mønster at vi kan håndtere det på en annen måte, sier Buskhe.

Buskhes alarmerende budskap og Paranoia-konferansen kom samtidig som Myndigheten for Samfunnsberedskap (MSB) sendte ut en informasjonsbrosjyre til alle husholdninger i Sverige, «Om krisen eller krigen kommer», som blant annet tar opp nettopp denne formen for angrep som Buskhe snakket om. Buskhe peker imidlertid ikke på hvilket, eller hvilke land eller interesser, som skulle ligge bak disse «angrepene», men historisk sett har USA og Israel vist seg å flittig drive med den slags angrep på verdens nasjoner.

Les også:
CIA erkjenner: Har manipulert valg siden 1947
Mossad bekrefter at Israel har «øyne og ører» i Iran
FILM: Israelsk diplomat diskuterer komplott mot britiske politikere
Facebook stenger kontoer etter direktiv fra Israel
Tysk løgnmedia tatt med buksene nede