Hjem Nyheter Globalt Forventet utbrudd av apekopper i Europa

Forventet utbrudd av apekopper i Europa

2

SMITTE De nåværende mistenkte spanske tilfellene av sykdommen, som har sin opprinnelse i – og så langt har vist seg å eksistere hovedsakelig i – Vest-Afrika, indikerer overføring gjennom kroppsvæsker under homofilt samleie.

Hudblemmer forårsaket av apekopper. Foto: Public Domain via Wikimedia Commons.

Sporadiske tilfeller av den uvanlige sykdommen apekopper er tidligere bekreftet i Europa og USA. Spanske myndigheter går nå ut med en advarsel om et kommende utbrudd.

«De mistenkte tilfellene peker på overføring gjennom kroppsvæsker under samleie», skriver det spanske helsedepartementet. Bekreftede tilfeller av «Monkeypox» har i Europa tidligere blitt oppdaget i blant annet Storbritannia og Portugal – og sykdommen ser nå også ut til å ha nådd Spania.

Apekopper, som er forårsaket av et virus, overføres vanligvis fra dyr til mennesker, med utbrudd også mellom mennesker – og da enten gjennom luftveisoverføring eller gjennom seksuell kontakt. Reuters rapporterer at den spanske helsemyndigheten nå har sendt ut en landsomfattende advarsel om et kommende utbrudd av apekopper i landet.

Alt tyder på spredning gjennom homofilt samleie

23 personer i Spania har vist klare symptomer knyttet til sykdommen. Alle symptombærere bor i Madrid-området og majoriteten av dem sier de har hatt intime forhold til andre menn.

En uttalelse fra det spanske helsedepartementet lyder:

Generelt sprer apekopper seg gjennom luftveisoverføring, men egenskapene til de 23 mistenkte tilfellene peker på overføring gjennom kroppsvæsker under samleie.

– Det er lite sannsynlig at apekopper vil føre til en betydelig smitte i Spania, men det kan ikke utelukkes, kommenterer Fernando Simón ved det spanske helsedepartementet, til avisen El Pais.

Det første tilfellet av apekopper i Europa ble rapportert i Storbritannia 7. mai i år, da en mann som nettopp hadde vært på reise i Nigeria viste tydelige symptomer på sykdommen. Deretter har ni tilfeller blitt oppdaget i Storbritannia. Det britiske helsetilsynet har gjort det kjent at de fleste av pasientene med apekopper har oppgitt at de enten er homofile eller bifile.

Onsdag bekreftet portugisiske myndigheter at det er funnet fem tilfeller av apekopper i landet. I USA ble det første tilfellet av apekopper rapportert samme dag.

Sykdommen apekopper ble først diagnostisert i landet Kongo på 1970-tallet, men har først de siste tiårene spredt seg for alvor i Vest-Afrika. Typiske symptomer inkluderer blemmer, feber og hodepine. Utslettet vises vanligvis først i ansiktet, og sprer seg deretter over hele kroppen.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
trackback
8 måneder siden

[…] Forventet utbrudd av apekopper i Europa […]

trackback
2 måneder siden

[…] Apekopper ble først diagnostisert i Kongo på 1970-tallet, men har først de siste tiårene spredt seg for alvor i Vest-Afrika. Typiske symptomer inkluderer blemmer, feber og hodepine. Utslettet vises vanligvis først i ansiktet, og sprer seg deretter over hele kroppen. […]