Hjem Nyheter Frankrike trapper ned sitt militære nærvær i Niger

Frankrike trapper ned sitt militære nærvær i Niger

AFRIKA Ifølge ønskene til den nye nigerianske regjeringen har Frankrike begynt å tilbakekalle sine soldater fra landet. Frankrike er imidlertid fortsatt avhengig av Niger for atombrensel.

Louise Aubin er FN-koordinator i Niger. Foto: FN.

De første 100 franske soldatene har forlatt Niger, og innen året er omme vil de alle ha dratt til hjemlandet, ifølge den franske militærtalsmannen. Det skjer etter at Nigers militære gjennomførte et statskupp i slutten av juli tidligere i år.

Frankrike har hatt 1 500 soldater i landet, og har trent Nigers militære. Siden statskuppet har USA, med sine 1 100 militærpersonell på plass, også stoppet treningen med landets militære og kuttet bidragene, rapporterer San Francisco Gate. Italia og Tyskland har henholdsvis 350 og 60 soldater i landet. Oberst Antonio D’Agostino leder den 50–100 mann sterke EU-styrken på bakken.

Tidligere i år forlot den franske hæren Burkina Faso og i fjor Mali, som begge er nabolandene til Niger.

Det franske atombrenselselskapet Orano, som er 90% eid av den franske staten, driver tre gruver i det afrikanske landet. Etter Kasakhstan er Niger den største uraneksportøren til sin tidligere kolonisator. Frankrike får 70% av sin energi fra atomkraft, noe som gjør det til det landet i verden som er mest avhengig av energikilden.

Tirsdag ga militærjuntaen også FNs øverste koordinator i landet, Louis Aubin, 72 timer på å forlate landet.