Hjem Nyheter Europa «Frankrike trener jihadister i Mali»

«Frankrike trener jihadister i Mali»

0

IMPERIALISME Emmanuel Macron har antydet at Frankrike vil trekke ut sine styrker fra Mali, mens statsministeren i Mali hevder å ha bevis for at Frankrike trener jihadister i nordlige deler av landet.

Opération Barkhane. Foto: By TM1972 – Own work, (CC BY-SA 4.0)

I august 2020 ble daværende president i Mali Ibrahim Boubacar Keita avsatt gjennom et militærkupp, angivelig fordi det ble generelt ansett som at denne hadde sviktet i kampen mot jihadistene i landet. Vestlige nasjoner, deriblant Norge, har likevel fortsatt sitt militære nærvær i landet, foranlediget av Frankrikes «Operasjon Barkhane» som ble igangsatt i 2014. Nå har president Emmanuel Macron antydet at Frankrike vil trekke ut styrkene, mens statsministeren i Mali, Choguel Kokalla Maiga, på sin side hevder å ha bevis for at Frankrike trener jihadister i nordlige deler av landet.

Mali er en av tidligere utallige afrikanske kolonier som Frankrike fremdeles ikke greier å gjøre slipp på, verken mentalt eller fysisk. En holdning som har bare negative konsekvenser, for både Afrika, så vel som Frankrike selv. Således så Frankrike det som ikke bare en plikt, men også en rett, til å lansere «Operasjon Barkhane» i denne «franske» utposten. Dette angivelig for å bekjempe Al-Qaida. Situasjonen har imidlertid ikke blitt bedre; på tross av (eller kanskje på grunn av) Vestens nærvær i regionen har utbredelsen av jihadistiske grupperinger eksplodert, også bokstavelig talt.

Kidal er en enklave i Mali som regjeringen i landet altså hevder de ikke har tilgang til, ethvert forsøk på å ta seg til området blir effektivt stoppet av franske styrker. Her mener statsministeren i Mali, Choguel Kokalla Maiga, at Frankrike trener jihadister for bruk på det afrikanske kontinentet.

«De har militante grupper der som har blitt trent av franske offiserer. Det har vi bevis på. Det er et uttrykk på vårt språk som sier at hvis du er på utkikk etter en nål i ditt rom og noen som står på den nålen sier seg villige til å hjelpe deg, så kommer du aldri til å finne nålen. Dette er det som nå skjer i Mali, og vi kommer ikke til å akseptere det.», har Maiga uttalt.

Disse jihadistene kommer angivelig fra Libya, et land som Frankrike og Vesten bombet og ødela, og overga til kaosets vold. I tillegg til å være en markedsplass hvor Frankrike henter jihadister, er det også her immigrantene som skal til Europa blir forberedt og klargjort til sitt oppdrag.

Regjeringen i Mali er nå i forhandlinger med den russiske Wagner-gruppen om leie av soldater.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg