Hjem Nyheter Europa Frankrikes jøder står overfor «daglig antisemittisme»

Frankrikes jøder står overfor «daglig antisemittisme»

FRANKRIKE Jøder i Frankrike holder en «lav profil» ved å skjule jødiske symboler og fjerne sine jødiske navn fra postkasser. Til tross for dette møter de antisemittisme «daglig».

Foto: Ted Eytan (CC-BY SA 4.0)

Ifølge flere rapporter har antisemittismen økt eksponentielt i Europa. Ifølge mediefortellingen skyldes økningen imidlertid ikke noe som jøder har gjort, men heller overraskelsesangrepet på Israel fra den palestinske motstandsbevegelsen Hamas den 7. oktober.

På onsdag publiserte den franske avisa Le Figaro en rapport om hvordan Frankrikes jøder nå møter antisemittisme «på daglig basis». Det sies å ha gått så langt at jøder ikke er i stand til å bruke visse tjenester i samfunnet. Blant annet skal en 60 år gammel rabbiner ha fått så dårlige anmeldelser fra Uber-sjåfører at han fikk sin Uber-konto suspendert. Rabbineren sier til avisen at muslimske Uber-sjåfører systematisk ga dårlige karakterer til alle passasjerer med kippa.

En 31 år gammel jødisk kvinne sier også at hun har saksøkt en frisørsalong som nektet å klippe håret hennes, selv om hun har gått der i tre år. Frisøren skal ha varslet at jødinnen ikke lenger var velkommen med tanke på konflikten i Palestina.

Andre jøder rapporterer at postsendinger ofte er sterkt forsinket og i dårlig stand. I tilfeller der noe har blitt sendt fra Israel, har postarbeidere krysset ut navnet på den sionistiske staten og erstattet det med «Palestina».

Ifølge Le Figaro har dette blant annet ført til at jøder har fjernet navnene sine fra postkasser og på apper, samt gjemt kipaen under vanlige hatter.

Totalt ble det registrert mer enn 1 500 «antisemittiske handlinger» i Frankrike i 2023, tre ganger så mange som i hele 2022.