Hjem Nyheter Europa Frankrikes jødiske ex-president Sarkozy: «Jeg erkjenner ingenting»

Frankrikes jødiske ex-president Sarkozy: «Jeg erkjenner ingenting»

1

FRANKRIKE Det foregår en rettsprosess mot Frankrikes forrige president Nicolas Sarkozy som kan ende med ti års fengsel. Sarkozy benekter alt.

Nicolas Sarkozy og François Hollande. Foto: Wikimedia (CC0).

Den nå 65 år gamle tidligere presidenten i Frankrike (2007–2012), jøden Nicolas Sarkozy, rettsforfølges for korrupsjon. Blant annet gav han løfter som president å hjelpe en dommer med å oppnå en prestisjefylt stilling i Monaco i bytte mot informasjon om en utredning rundt ulovlige bidrag til Sarkozys presidentkampanje i 2007.

Dommeren fikk ikke jobben, men tilbudet som aktor kan vise til via avlyttede telefonsamtaler er nok til å dømme Sarkozy for bestikkelser og korrupsjon.

Ikledd en mørk dress, svart slips og et lyseblått munnbind ankom den 65-årige Nicolas Sarkozy til domstolen i Paris hvor rettergangen finner sted.

Dette er første instans der en aktor har lyktes å dra en fransk president foran en dommer. Sarkozys forgjenger Jacques Chirac ble stilt for retten In Absentia og ble dømt til prøvetid for underslag. Har var på tidspunktet for syk til å selv være tilstede i rettssalen.

Forsinkelser med syndebukktaktikk

En av Sarkozys medtiltalte presenterte sykdomskortet før rettssaken for å unngå rettssak som dommeren avviste, etter flere forsøk på å hale ut prosessen fra forsvareren.

Sarkozy selv har også prøvd å få rettssaken annullert og hevder at påtalemyndigheten har brutt loven ved å avlytte ham på ulovlig vis.

– Jeg innrømmer ikke noen av forbrytelsene jeg har blitt anklaget og forfulgt for i seks år, var jøden Sarkozys første ord til dommeren i rettssaken.

Ekspresidenten hevder også at han har blitt utsatt for en politisk bakvaskelseskampanje, startet av høy-profilerte sosialistiske politikere i løpet av årene da hans etterfølger til presidentskapet, sionisten François Hollande – oppdratt som katolsk jesuitt, men med konverterte jøder blant eldre slektninger, tok over embetet.

Hvis Sarkozy blir funnet skyldig kan han risikere opptil ti års fengsel, samt bøter på en million euro.

Rettergangen om den mistenkte korrupsjonen beregnes å ville ta omtrent tre uker, men er også bare den første av flere rettsprosesser som er i gang mot Sarkozy. Han mistenkes dessuten blant annet for i forkant av valget i 2007 å ha tatt imot store kampanjebidrag fra Libyas daværende leder Muammar Khadaffi.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
2 år siden

De rike beskytter alltid hverandre så jeg ser det som usannsynlig at kreket får sin straff men man kan alltids håpe.

Sist endret 2 år siden av Kim