Hjem Nyheter Frankrikes marine forbereder seg på total krig

Frankrikes marine forbereder seg på total krig

UTENRIKS – Sjøkamp blir mer og mer sannsynlig, sier en fransk kontreadmiral til Politico. Den franske flåten øver nå for sjøslag mot Russland.

Det atomdrevne og atomvåpenbestykkede hangarskipet Charles de Gaulle (R91) er flaggskipet til den franske marinen.
Foto: Public domain.

Det er kontreadmiral Jacques Mallard, sjef for den franske marinens hangargruppe for marinekrigføring, som blant annet forteller til Politico om planene om en storkrig mot blant annet Russland.

I et eksklusivt intervju forklarer admiralen at den franske marinens hovedoppgave på 1990-tallet, da han selv begynte sin karriere, var å jakte på narkotikasmuglere og tjuvfiskere. Men nå venter mye sterkere fiender enn pirater og banditter.

– Sjøkamp blir mer og mer sannsynlig. Vi går fra en verden der vi var ganske frie til å gjøre hva vi ville, til en verden der vi føler oss truet på en mer regelmessig basis, sier Mallard.

– Nå trener vi på andre oppdrag, spesielt det vi kaller høyintensitetskrigføring, fortsetter han.

Flaggskipet i Mallards kampgruppe og hele flåten er hangarskipet «Charles de Gaulle», som både drives av atomkraft og bevæpnes med atomvåpen. Gruppen inkluderer også atomubåter, fregatter og Rafale-jagerfly.

Det er ikke bare Russland, men også den antisionistiske motstandsalliansen i Midtøsten, med Hamas, Hizbollah, Iran og Jemens houthier, som Mallard peker ut som «stadig mer grenseløse motstandere».

– Det er der vi har blitt litt mer aggressive, eller i det minste forbereder vi oss på å være det, sier han til Politico.

Frankrikes president Emmanuel Macron har de siste månedene forsøkt å selge ideen om å sende soldater til Ukraina, til både andre NATO-ledere og partiledere i Frankrike. Så langt har imidlertid ingen vist særlig interesse i presidentens storslagne planer.

– Jeg kom til møtet bekymret, og jeg dro enda mer bekymret, sa Manuel Bompard , leder for Frankrikes venstreorienterte parti La France Insoumise, etter et møte med Macron der krigsplanene ble avslørt.