Hjem Nyheter Fransk journalist: «Amerikaner er befal over den ukrainske frivilligbrigaden»

Fransk journalist: «Amerikaner er befal over den ukrainske frivilligbrigaden»

UKRAINA Den franske journalisten Georges Malbrunot fulgte tre franskmenn som ville tilslutte seg den internasjonale frivilligbrigaden i Ukraina. Der møttes han av amerikansk befal som ga beskjeden: «Her er det vi som bestemmer».

Amerikanere som befal over internasjonale frivillige tropper i Ukraina, hevder fransk journalist. Foto: Public domain.

Det er den franske journalisten Georges Malbrunot, som er utenrikskorrespondent for Le Figaro, som rapporterer at det er amerikanske befal som kommanderer deler av den ukrainske hæren, i krigen mot Russland.

Malbrunot, som tidligere har blitt holdt som gissel av islamister i Irak og intervjuet Syrias president Bashar al-Assad, oppdaget dette da han fulgte tre franskmenn som tok Volodymyr Zelenskyjs oppfordring til utlendinger om å slutte seg til den internasjonale frivilligbrigaden og kjempe mot Russland.

Da den franske gruppen av frivillige kom til Ukraina skal de ha blitt møtt av en amerikansk befal, som skal ha gjort det tydelig og klart for dem at «her er det jeg som bestemmer».

– Til min overraskelse, og til deres overraskelse også, oppdaget jeg at for å bli med i den ukrainske hæren, ja da er det amerikanerne som bestemmer, sier Malbrunot til den franske TV-kanalen CNEWS.

Amerikanerne som bestemte var også veldig mistenksomme mot franskmennene, og journalist Malbrunot beskriver det som at de «nesten ble arrestert» av amerikanerne.

– Vi ble konfrontert av en amerikaner som sa «her er det jeg som har kommandoen, ikke ukrainerne», sier Malbrunot og presiserer at amerikaneren siktet til vervingen til den ukrainske hæren.

Den amerikanske befalhaveren er ifølge Malbrunot en kjent veteran fra krigen i Irak, men nevner ikke amerikanerens navn i tv-innslaget.

Franskmennene skal også ha blitt tvunget til å ta ut SIM-kortene av telefonene sine og ble deretter tildelt nye. Rekruttene måtte også skrive en kontrakt med amerikanerne om tjenestegjøring, som ikke hadde noen sluttdato annet enn «til krigens slutt».

– Min tidligere oppfatning, tross de romantiske forestillingene om krigen, var at jeg ville møte en internasjonal frivilligbrigade. Men det jeg møtte var Pentagon, forteller Malbrunot om sin opplevelse.

På Twitter skriver Malbrunot dessuten at amerikanske spesialstyrker fra Delta Force og britiske spesialstyrker fra SAS har vært i Ukraina siden krigens begynnelse. Informasjonen har han fått fra en fransk etterretningskilde, sier han.

«Russerne ignorerer ikke dette, de vet at det pågår en hemmelig krig», skal Malbrunots kilde ha sagt.

USA og dets allierte har gjort det klart at de ikke har til hensikt å sende tropper til Ukraina under noen omstendigheter, og allerede flere uker før krigens start trakk de offisielt alt militært personell fra landet og dets farvann.