Hjem Nyheter Franskmann som faktagransket «holocaust» pågrepet i Skottland

Franskmann som faktagransket «holocaust» pågrepet i Skottland

EUROPA En fransk faktagransker ble dømt til seks måneders fengsel etter å ha kritisert «holocaust» på sosiale medier. Frankrike, Storbritannia og Interpol startet sammen med jødiske interessegrupper et enormt internasjonalt søk for å finne og sette mannen bak lås og slå.

Vincent Reynouard, som ifølge The Scotsman er en «beryktet holocaustfornekter», ble den 10. november pågrepet i Fife, Skottland, etter å ha flyktet fra en seks måneders lang fengselsstraff han hadde blitt dømt til i Frankrike. Reynouard ble allerede i 1991 dømt for «hat» da han delte flyveblader til studenter hvor gasskamrenes eksistens i de tyske «dødsleirene» ble kritisert. Han utførte i 2015 en ny tankeforbrytelse ved å nekte det såkalte holocaust i en serie innlegg på Facebook. Han ble i november 2020 på nytt dømt til seks måneders fengsel for antisemittiske innlegg på sosiale medier. Å kritisere «holocaust» har vært forbudt i Frankrike siden 1990, da loven med hard press fra jødiske lobbygrupper ble vedtatt.

Heller enn å sitte i fengsel igjen valgte den 53 år gamle Reynouard å rømme landet. Han havnet i Skottland, hvor han under falskt navn har undervist barn i matematikk, fysikk og kjemi. Han rakk å undervise barna i to år før han ble funnet av skotsk politi.

Jødisk skadefryd over undertrykkelsen av tankeforbryteren

The Campaign Against Antisemitism, CAA, var ekstatisk over nyheten om at Reynouard hadde blitt pågrepet. Til Scottish Daily Express sa en talsmann for CAA:

– Vincent Reynouard er en foraktelig holocaustfornekter som gjentatte ganger har blitt dømt i franske domstoler. At han har kommet unna rettferdigheten, for å bosette seg og undervise barn i Storbritannia er uakseptabelt, hvilket er årsaken til at vi har jobbet med fransk-jødiske organisasjoner for å forsikre oss om at han utleveres slik at han får ta konsekvensene av sin forferdelige hets.

Britisk politi samarbeidet – selv om det ikke er kriminelt å fornekte «holocaust» i landet

Jean-Philippe Reiland, sjef ved det franske Office central de lutte contre les crimes contre l’humanité (Sentralkomiteen for bekjempelse av internasjonale forbrytelser og hatkriminalitet) forteller ifølge The National at det til tross for at det ikke finnes noen lov som kriminaliserer «holocaustfornektelse» i Storbritannia, klarte franske myndigheter å «overbevise britene» om å etterlyse Reynouard takket være en dom fra 2015 i Caen lagmannsrett. Nøyaktig hva i dommen som overbeviste britene fortelles dog ikke.

Reynouard skal ifølge The Herald 10. november ha stått overfor Edinburghs sheriffdomstol og fransk media har rapportert at han er arrestert for mulig utlevering til Frankrike.