Hjem Nyheter Frekkheten i FN-organets avgjørelse: «Ansvar må kreves av Israel – hvis forbrytelser...

Frekkheten i FN-organets avgjørelse: «Ansvar må kreves av Israel – hvis forbrytelser kan påvises»

PALESTINAKONFLIKTEN I den første resolusjonen vedtatt av FNs menneskerettighetsråd siden utbruddet av krigen i Gaza fastslås det at den jødiske staten skal holdes ansvarlig for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten – i den grad de kan bevises.

Israels FN-ambassadør, Meirav Eilon Shahar, anklager FN for å være alliert med Hamas. Foto: X (tidligere Twitter)

FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) vedtok på fredag en resolusjon som stiller Israel til ansvar for potensielle krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Dette er den første felles uttalelsen og dommen som FN-organet har klart å levere siden krigen i Gaza startet. Resolusjonen, som ble fremlagt av Pakistan på vegne av Organisasjonen for islamsk samarbeid, og som ikke er bindende, ble vedtatt med 28 stemmer for, 13 avholdende og 6 mot.

På tidspunktet for kunngjøringen uttrykte den palestinske delegasjonen sin glede over resolusjonens vedtakelse med ovasjoner. De samme delegatene uttrykte også sin skuffelse over de vestlige stater, inkludert USA og Tyskland, som stemte nei. Frankrike og Japan er blant landene som avstod fra å stemme.

– Det har lenge i hele verden blitt reist krav om ansvarligholdelse, men den holdningen er utrolig nok for mange som blåst bort når den aller verste lovbryteren blir tatt opp, påpekte den palestinske FN-ambassadøren Ibrahim Khiraishi.

Israels ambassadør Meirav Eilon Shahar, derimot, fordømte resolusjonen som «en skam for Menneskerettighetsrådet og for FN som helhet», og hevdet videre at UNHRC «for lenge siden overgav det israelske folket mens man forsvarte Hamas». Ambassadøren konkluderte med at en ja-stemme i denne avstemningen de facto er «et stillingstakende for terrororganisasjonen Hamas».