Hjem Historie Dagens historiske Frihetens dag

Frihetens dag

HISTORIE Den 10. september 1935 startet de syvende partidagene i Nürnberg. Leni Riefensthal lagde her sin tredje og siste film fra partidagene: Tag der Freiheit! – Unsere Wehrmacht.

640px-Reichsparteitag_1935

1935s partidager var en hyllest til det nyoppbygde tyske forsvaret. Adolf Hitler hadde tidligere samme år erklært at Tyskland ikke lenger anerkjente Versaillestraktaten og den tyske opprustningen hadde startet helt åpenlyst.

Filmen som den berømte regissøren Leni Riefensthal lagde var i mange år gjemt i amerikanske og russiske arkiv. Da arkivene ble åpnet på 70-tallet ble en nedklippet versjon av filmen gitt ut. I denne versjonen hadde Adolf Hitlers tale blitt klippet bort. Den fullstendige versjonen ble sluppet noen år senere. Filmens hovedmål var å vise det tyske folket det nyoppbygde forsvaret. Filmen presenterer også det tyske panservåpenet for den tyske allmennheten for første gang.

640px-tag-der-freiheit1I Hitlers tale til hæren sa han:

Soldater i vårt nye forsvar, på dette stedet stod soldater i hæren og flåten sammen for andre gang og for første gang i et Tyskland som er fritt til å forsvare seg selv. Fra og med nå skal hver unge tysker, som anses verdig av nasjonen, tas med i deres rekker.

Filmens innhold:

  1. Stemningsbilder fra soldatenes teltleirer
  2. Kavaleriet på vei til Zeppelin-feltet
  3. Adolf Hitlers tale
  4. Militærparade
  5. Manøverkrigføring på Zeppelin-feltet

Adolf Hitler holdt ytterligere taler under disse partidagene som dog ikke finnes på opptak i Leni Riefensthals film. I en tale til 50 000 oppstilte Hitlerjugend-medlemmer ytret lederen de berømte ordene:

Hva vi vil ha av den tyske ungdommen er ikke det samme som tidligere. I våre øyne må fremtidens tyske ungdom være veltrente, raske som mynder, seige som lær og harde som kruppstål. Vi må utdanne en ny type menneske, slik at vårt folk ikke ødelegges av vår tids degenerasjon.

Ved et riksdagsmøte under disse partidagene ble de såkalte Nürnberglovene vedtatt. Lovene som offisielt het Loven for beskyttelse av det tyske blod og den tyske ære, og Riksborgerloven – så til at det bare var mennesker av tysk blod som kunne være borgere av det tyske riket. Lovene regulerte også raseblanding.

640px-tag-der-freiheit2