Hjem Historie Dagens historiske Frontkjemperen Karl Uno Sundberg

Frontkjemperen Karl Uno Sundberg

0

HISTORIE Den 6. mai 1943 ble frontkjemperen Karl Uno Sundberg gravlagt i Høyanger. Karl Uno Sundberg var infanterist i 5. SS-Panzer-Division «Wiking». Han ble hardt såret på østfronten og døde senere av skadene.

640px-karl-uno-sundberg-forside

Karl Uno Sundberg hadde norsk-svensk opphav. Hans far Erik Werner Sundberg, som opprinnelig kom fra Sverige, arbeidet som formann på aluminiumsverket i Høyanger. I 1941, 18 år gammel, meldte Karl Uno Sundberg seg som frivillig til Waffen SS. Han kjempet senere i 5. SS-Panzer-Division «Wiking» på østfronten. En dag i slutten av desember 1942 ble Sundberg hardt såret i kamp i området rundt Rostov. Han gikk bort den 13. april 1943 på et sykehus i Dresden.

640px-sundberg_avis1

En urne med Karl Uno Sundbergs aske ble sendt under æresvakt hjem til Norge, eskortert av medlemmer av Rikshirden. Den 6. mai 1943 ble han begravet på kirkegården på sitt hjemsted Høyanger i Sogn og Fjordane.

640px-sundberg_avis2

Dette var den første statsbegravelsen av en frontkjemper, og mange deltok. Representanter fra Rikshirden, Kvinnehirden, Hirdmarinen, staten, kommunen, Den tyske hæren, Germanske SS Norge med flere var på plass for å hedre den falne frontkjemperen. Kirken var prydet med solkorsfaner og norske flagg. Det ble nedlagt kranser på graven av blant annet kamerater fra Waffen-SS, tidligere arbeidskamerater på aluminiumsverket og av representanter fra Sogn og Fjordane fylke.

640px-sundberg-gravstein

Graven er idag fredet og anses som en del av Sogn og Fjordanes kulturhistorie. På gravsteinen, på siden som vender mot øst, står det: Karl Uno Sundberg 8-11-1922 13-4 1943.

640px-sundberg_kirkegård

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg