Hjem Nyheter Norden Funksjonshemmede kastet ut for å gi plass til innvandrere

Funksjonshemmede kastet ut for å gi plass til innvandrere

SVERIGE 16 ulike handikapforbund blir nå kastet ut sine lokaler i Piteå i Sverige. Lokalene vil i stedet bli brukt som boliger til nyankomne innvandrere.

handikap2

Elisabeth Eliasson viser frem en av de to etasjene hvor de ulike foreningene samles under samarbeidsgruppen HSO. Totalt har HSO nesten 3 000 medlemmer i Piteå. HSO har leid lokalene i Strömgården i 22 år, men nå må de flytte fordi kommunen har bestemt at de skal konverteres til boliger for nyankomne innvandrere. Foreningen er dermed tvunget til å flytte til en nedlagt skole i Djupviken, et par kilometer unna.

– Til Strömgården kan mange gå eller bruke elektrisk rullestol eller rullatorer. Men for å komme seg til Djupviken (skolen) må mange bruke offentlig transport, og det koster penger som mange kanskje ikke har, sier Elisabeth Eliasson av i den svenske revmatismeforeningen.

Og det er ikke bare avstanden som bekymrer, men også andre økonomiske spørsmål.

– Vi vet ingenting hvor mye flyttingen vil koste. Hvis det blir for dyrt og tilgjengeligheten ikke er bra, da har ikke får foreningen råd til å forsette, sier Carina Lindegren av demensforeningen.

Piteå kommune sier at lokalene i Djupviken er det eneste de kan tilby i dag. Lokalene vil bli renovert for å passe foreningens medlemmer hevder de. Det er også god parkering og lokal trafikk er kun rn gate unna, sier Ylva Sundkvist, som er kommunal direktør i Piteå til SVT Norrbotten.

HSO mener derimot at to grupper i samfunnet har blitt satt opp mot hverandre når deres gamle lokalene blir tatt fra dem og gitt til nyankomne asylsøkere.

– Det kommunen har gjort nå i denne situasjonen er å sette to svake grupper opp mot hverandre. Det fører til mer problemer enn du kanskje tror. Det er akkurat slike ting som dette som vil skape problemer i lokalsamfunnet. Selvfølgelig bør vi ta i mot flyktninger og hjelpe dem, men ikke på bekostning av andre grupper, sier Carina Lindegren.

Kilde:
Funktionshindrade vräks från lokaler