Hjem Nyheter Globalt Gab hacket av venstreekstrem gruppe – er tidligere blitt kritisert av ADL

Gab hacket av venstreekstrem gruppe – er tidligere blitt kritisert av ADL

VENSTREEKSTREMISME Det ytringsfrihetsvennlige alternativet til Twitter – Gab – er blitt hacket. Den venstreekstreme gruppen DDoSecrets påstår å ha kommet over 70 gigabyte med data, deriblant private meldinger og passord, som de har til hensikt å dele med journalister og forskere.

Den sosiale utfordreren Gab er blitt hacket, skriver Wired. Gab er en sosial plattform som er blitt et fritt alternativ til Twitter, som ikke tillater ytringsfrihet, men bedriver omfattende sensur.

Ved innbruddet skal hackerne ha kommet over passord og private meldinger. En venstreekstrem gruppe som kaller seg Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) påstår å ha kommet over mer enn 70 gigabyte med data og mer enn 40 millioner innlegg.

– Materialet inneholder stort sett alt på Gab, inklusive brukerdata og private innlegg, alt som noen trenger for å gjøre en nesten fullstendig analyse av Gab-brukere og innhold, oppgav Emma Best, en av grunnleggerne av DDoSecrets, til Wired.

– Det er en ny gullgruve for forskning for folk som ser på milits, nynazister, ekstremhøyre, QAnon og alt som handler om 6. januar, legger Best til.

Hensikten skal ha vært å avsløre «høyreekstremister».

DDoSecrets oppgir at de «av hensyn til de sensitive opplysningene og den store mengden privat informasjon» ikke kommer til å offentliggjøre informasjonen, men i stedet dele valgte deler av materialet med journalister, samfunnsvitere og forskere. På siden GabLeaks oppfordrer gruppen disse til å kontakte dem for å få tilgang til de stjålne opplysningene.

Andrew Torba, direktør for Gab, bekrefter i en kort uttalelse på søndag innbruddet og fortalte at foretaket nå holder på med å utrede hva som egentlig har skjedd.

Vanlige brukeres passord er krypterte, men hvor beskyttet de i virkeligheten er, avhenger av hvilken metode som benyttes og også på hvor sterkt det underliggende passordet er.

Ifølge Best kunne innbruddet skje via SQL-injeksjon på grunn av et sikkerhetshull på plattformen.

Gab har blant annet av den beryktede jødiske lobbygruppen Anti-Defamation League (ADL) blitt pekt ut som et «online-hovedkvarter» for opprørsmakere som kan ha planlagt den såkalte stormingen av Capitol den 6. januar.

Parler, et annet ytringsfrihetsvennlig alternativ til Twitter, ble hacket i januar, og ble deretter tatt helt bort av sitt webhotell, it-giganten Amazon.