Hjem Historie Dagens historiske Georg Sluyterman von Langeweyde

Georg Sluyterman von Langeweyde

HISTORIE Den 13. april 1903 ble Georg Sluyterman von Langeweyd født. Han var en fremstående kunstner i Det tredje riket og var spesielt berømt for sine tresnitt. Han var også SA-mann under kampårene og senere frivillig soldat på østfronten.

640px-sluyterman-forside

Georg Sluyterman von Langeweyde ble født den 13. april 1903 i Essen. Han var den niende sønnen til artillerioffiseren og bygningsingeniøren Bernhard Sluyterman von Langeweyde. Hans mors familie kom fra Sachsen og hans fars familie fra Nederland.

I sin ungdom arbeidet han en stund som møller i Pommern. I 1920 begynte han på Essens kunst- og håndverksskole hvor han studerte under Wilhelm Pötter (grafisk kunst og dekorativ maling) og under Hermann Kätelhön (treskjæring).

Han utdannet seg ferdig ved kunstakademiet i Düsseldorf som elev til blant annet Fritz Mackensen og senere Julius Paul Junghanns. I 1926 gikk han med i Hitlers parti, NSDAP, hvilket førte til at han mistet en rekke jobber.

Georg Sluyterman var et entusiastisk medlem av Hitlers stormtropper, SA. Han lagde propagandaplakater, vignetter og karikaturer. Han lagde logotypen til partiets ukeavis i Düsseldorf, Die Neue Front. Han skrev også mange artikler for denne avisen.

Sluyterman ble kjent hovedsakelig for sine tre- og linoleumsnitt, som for det meste portretterer det landlige livet i Sachsen, spesielt det naturskjønne Lüneburger Heide. Han fulgte de gamle mesternes spor og hyllet menneskenes daglige arbeid i sine verk. Mange av hans kunstverk hadde også historiske motiv og i hans tresnitt kunne man lese sitater, ordspråk og deler av folkeviser.

Tresnitt av Sluyterman. Bak rytterne kan man skimte den nasjonalsosialistiske ordensborgen Vogelsang.
Tresnitt av Sluyterman. Bak rytterne kan man skimte den nasjonalsosialistiske ordensborgen Vogelsang.

I 1935 kjøpte Folkwang Museum i Essen flere av hans verk. Han lagde da tre større serier tresnitt (Des Deutschen Volkes Lied i 1935, Es mahnen die Vater i 1936 og Deutsches Lied i 1938) som gjorde ham enda mer kjent. Han er mest berømt for sine politiske tresnitt og et portrett av Hitler. Han lagde også flere veggmalerier til Hitlerjugend- og SA-lokalene.

I 1941 meldte han seg som frivillig soldat til østfronten. På slutten av krigen ble han tatt til fange av britene og var krigsfange i mer enn ett år.

Under den såkalte denazifiseringsprosessen ødela «demokratene» flere av hans kunstverk og hans forsøk på å fortsette sitt liv som kunstner var problematisk. I stedet ble han tvunget til å forsørge seg som illustratør for kommersielle bedrifter.

320px-sluyterman_gitar

På femtitallet startet han å male malerier og skapte også poesi, ballader og sanger i Hermann Löns ånd – som han sang og akkompagnerte med gitar. Flere av disse balladene ble utgitt på plate i 1970.

Georg Sluyterman von Langeweyde gikk bort den 5. januar 1978 i Haus Malershöh, som var hans hjem. Han ligger begravet på Heidesfriedhof i Bendestor, en by hvor han var æresborger.

Nedenfor er et utvalg tresnitt og malerier av Georg Sluyterman von Langeweyde:

640px-sluyterman4640px-sluyterman5640px-sluyterman3640px-sluyterman1sluyterman8sluyterman640px-sluyterman9640px-sluyterman10640px-Rastinderheidesluyterman6640px-sluyterman7