Hjem Nyheter Norden Gift i drikkevannet – et økende miljøproblem

Gift i drikkevannet – et økende miljøproblem

0

MILJØ Over 1,5 millioner svensker har kranvann som er forurenset av giftige PFAS-stoffer. Giftene samles i kroppen og fører blant annet til sterilitet, ifølge en ny undersøkelse som har blitt gjennomført av Hem & Hyra.

En granskning som Hem & Hyra har gjort viser at Sveriges giftigste vann finnes i Gävle. Farlig nivåer av giften PFAS har blitt funnet over hele landet, og mest forgiftet er vannet i Gästrikland, Stockholmsområdet inkludert Mälardalen, Halland, Blekinge og i Arvidsjaur.

– Det er den største miljøskandalen på veldig lenge, sier toksikologen Mattias Öberg.

PFAS er et samlenavn for giftige høyfluorerte stoffer som finnes i blant annet brannslukkingskum, rengjøringsmidler, impregnerte tekstiler, teflonpanner, matinnpakninger og sminke.

Dyreforsøk har vist at giften gir leverskader, dårligere immunforsvar og skader forplantningsevnen. Den er også kreftfremkallende.

Det svenske Livsmedelsverket planlegger å i løpet av kort tid senke grensen for tillatte mengder av PFAS. Årsaken er at EFSA, den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet, nå krever en senkning av referanseverdiene til 1 nanogram per kilo kroppsvekt, hvilket sies tilsvarer 15 nanogram per liter drikkevann for voksne personer og 5 nanogram for barn per liter drikkevann.

I vannet som kommer fra Valbo vannverk i Gävle og som forsyner 12 000 personer med drikkevann er nivået 62 nanogram per liter (SVT oppgir feilaktig 52 nanogram per liter). Et annet vannverk i Gävle, i Sätra som forsyner 75 000 personer med drikkevann, leverer også forgiftet vann med en giftighetsgrad av 13 nanogram per liter.

Giftene samles i blodet

Det giftige stoffene brytes ikke ned i naturen og akkumuleres i levende vesener. Hos mennesker samles giftene blant annet i blodet. Etter en giftskandale i Blekinge har 3 500 personer i Kallinge tatt blodprøve, og innholdet som da ble målt var blant det absolutt høyeste i verden.

I en brønn hadde grunnvannet av ukjent grunn 22 000 nanogram PFAS per liter vann. Det forgiftede vannet som ble levert til befolkningen i Kallinge hadde 6 0000 nanogram PFAS per liter vann. I Kallinge, Häggatorp, har forøvrig Sverigedemokraterna sitt sterkeste feste. I dette distriktet fikk SD 40,5 prosent av stemmene i riksdagsvalget.

Kallinge er også kjent for F 17 Kallinge, Blekinge flyflotilje. Mange mistenker at militæret er en av de som har forgiftet drikkevannet gjennom øvelser og ulykker der brannskum har blitt brukt.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg