Hjem Nyheter Google saksøkes igjen – denne gang for skjult samarbeid med Facebook

Google saksøkes igjen – denne gang for skjult samarbeid med Facebook

0

USA I et nytt søksmål anklages Google for å ha gitt Facebook presedens i Googles annonseaksjoner, mot at Google har unnlatt å ta andeler av Facebook på annonsemarkedet.

IT-giganten Google. Bilde: Amy Osborne AFP / Getty Images

Frihetskamp skrev for to måneder siden om at USAs justisdepartement i et søksmål anklaget Google for å kvele konkurransen om tilgjengelige søkemotorer på internett.

I begynnelsen av desember skrev vi om at selskapet ble saksøkt for å ha bedrevet spionasje på ansatte som forsøkte å fagorganisere seg.

Nå tas ytterligere rettslige tiltak mot IT-giganten. En føderal domstol mottok onsdag et søksmål mot Google angående «misbruk av monopolistisk makt».

Bak initiativet ligger delstaten Texas og ni andre amerikanske stater.

Anklagelser om omfattende samspill

De to teknologimonopolistene Google og Facebook anklages i søksmålet for å ha inngått en skjult avtale med det interne arbeidsnavnet Jedi Bleu.

Det hemmelige og ulovlige samarbeidet oppgis å ha bestått i at Facebook med vilje hadde spart Google fra forsøk på å ta markedsandeler fra dem – mot at Facebook angivelig ble presentert i Googles annonseauksjoner.

Slik kommenterer Texas’ generelle delstatsadvokat Ken Paxton søksmålet til Wall Street Journal:

Google har et tusenmilliarderdollarsmonopol og de misbruker sin monopolistiske makt til den grad at man får ledende Facebooksjefer til å akseptere et system som underminerer hjertet i konkurranseprosessen.

«Grunnløse anklagelser»

Hos Google bestrider man i en uttalelse anklagelsene, og hevder at de reduserte prisene på digitale annonser det siste tiåret i stedet er et tegn på den sunne konkurransen som råder.

Videre betoner man at de fleste utgivelsene faktisk har gitt plass til en rekke ulike annonsører på sine plattformer.

Slik sammenfatter Googles talsmann selskapets stilling til søksmålet:

Delstatsadvokat Paxtons påståelser rundt digitale annonser mangler all grunn, alikevel har han fortsatt å trosse fakta…Vi har her investert i teknologiske tjenester som gagner forretningsvirksomhet og som konsumenter kan dra fordel av. Vi har til hensikt å forsvare oss med kraft i domstolen mot disse grunnløse anklagelsene.