Hjem Nyheter Norden Google satser på informasjonskontroll før valget i Sverige

Google satser på informasjonskontroll før valget i Sverige

SVERIGE Google vil til valget i Sverige til høsten satse på å bekjempe «problematisk materiale» og «misbruk».

Bilde: Pixabay (Public domain).

Google vil til valget i Sverige til høsten satse stort mot «problematisk materiale» på internett, annonserte Googles samfunnspolitiske sjef Sara Överby på konferansen Folk og forsvar.

Tydelig spres såkalte konspirasjonsteorier mer enn noensinne ifølge Överby:

– Aktører som sprer konspirasjonsteorier og desinformasjon i samfunnet har økt. Vi har sett det under pandemien, og det er tydelig at eksponeringen øker for land som går mot valg.

I 2022 vil Google bidra til å «sikre og demokratisere valg», blant annet gjennom å danne en gruppe som skal stå i nær kontakt med myndigheter, etablerte politikere og journalister:

– Vi kraftsamler gjennom å innrette spesielle valggrupper som tilbyr direkte kontakt til Google for myndigheter, politikere, journalister med flere. Gruppen består av medarbeidere fra Google Sveriges kontor, men også eksperter fra Googles internasjonale gruppe som har omfattende ekspertise om hvordan man jobber for å sikre og demokratisere valg, sa Överby på konferansen.

Fra tidligere samarbeider Google med MSB og Myndigheten for psykologisk forsvar. Dette samarbeidet skal økes.

Överby snakket også åpent om at de skal fremheve «betrodd informasjon» og jobbe aktivt for å skjule informasjon «som ligger i grenseland» og anses være «upassende» for velgere å ta del av.

– Vi tar bort det som er ulovlig og det som ikke følger våre retningslinjer. Vi løfter frem betrodd informasjon. Vi jobber også for å redusere spredning av informasjon som ligger i grenseland, som kanskje ikke er ulovlig eller bryter mot våre retningslinjer, men som ikke er passende.

Det meste av det «upassende» innholdet blir sensurert før det rekker å få spredning:

– Vi er veldig glade over at vi har en kombinasjon av mennesker og maskiner som jobber med dette innholdet og i majoriteten av tilfellene tas faktisk problematisk innhold bort før noen engang har sett det.