Hjem Nyheter Globalt Google sparker 12 000 ansatte

Google sparker 12 000 ansatte

USA Selskapet kunngjør at de vil si opp 12 000 ansatte globalt, eller rundt seks prosent av alle sine ansatte. Som svar på nyheten steg Googles aksje med 3,5 prosent.

Bilde: Pixabay (Public domain).

De såkalte «big tech»-selskapene, eller som de kalles på norsk, teknologigigantene, har nylig blitt tvunget til å si opp stadig flere av sine ansatte. Torsdag kunngjorde Microsoft at de har til hensikt å kvitte seg med 10 000 ansatte og fredag var det varslet at også Google skulle komme med en lignende kunngjøring.

Alphabet, Googles morselskap, annonserte ifølge The Times Of Israel at rundt 12 000 jobber vil forsvinne globalt. Ifølge selskapet er dette gjort fordi «den økonomiske virkeligheten» har endret seg og at de nå vil tilpasse seg økonomien.

Ved utgangen av september 2022 hadde Alphabet rundt 187 000 ansatte globalt. De nå varslede oppsigelsene utgjør omtrent seks prosent av selskapets totale arbeidsstyrke.

De sparkede får plaster på sårene

Ifølge selskapets administrerende direktør, Sundar Pichai, har de som er ansatt i USA allerede blitt fortalt om de får lov til å forlate selskapet eller ikke. Han sier også at de amerikanske ansatte som rammes vil få sluttvederlag, inkludert 16 ukers lønn, betalt ferie, bonus for 2022 og seks måneders helseforsikring.

«Det faktum at disse endringene vil påvirke livene til ansatte veier tungt på meg, og jeg tar fullt ansvar for beslutningene som har ført oss hit», kommenterte Pichai om situasjonen.

Meta (Facebook), Amazon og Twitter er også blant de andre store teknologigigantene som kommer med lignende meldinger om masseoppsigelser i nær fremtid.

Aksjemarkedet hoppet av glede over nyheten

På Wall Street var nyhetene om masseoppsigelsene noe mer optimistiske: Alphabets aksje steg 3,5 prosent før handelen hadde begynt for dagen.

Ifølge Daniel Ives, en analytiker ved Wedbush Securities, har teknologigigantene lenge ansatt utover sin kapasitet i en såkalt hypervekst, inkludert ved å ansette flere enn de egentlig har behov for. Nå mener han at markedskreftene tvinger en realitetssjekk gjennom disse masseoppsigelsene som varsles over hele teknologisektoren.

En annen hindring som teknologigigantene nylig har møtt, er at EU nylig har begynt å bruke et tøffere grep om selskaper på grunn av skatteunndragelse, at de skaper en monopolposisjon for seg selv og fordi de, som de uttrykker det: «fungerer som plattformer for desinformasjon og hat».