Hjem Nyheter Google tiltalt for kartelldannelse

Google tiltalt for kartelldannelse

GLOBALISME USAs justisdepartement har tatt ut tiltale mot Google angående kartelldannelse og konkurransehemmende virksomhet med den hensikt å bevare eget monopol.

Foto: Jürgen Plasser (CC BY-NC-SA 2.0).

I tiltalen mot Google, som det amerikanske justisdepartementet nå har tatt ut, hevdes det at teknologiforetakets hensikt med å forhindre konkurranse foruten å «bevare sitt monopol» også er å «tilintetgjøre konkurrenter til Googles egne søke- og reklametjenester».

Ifølge en rapport fra Reuters har elleve stater stilt seg bak justisdepartementets initiativ mot internettkjempen.

Reuters skriver at man i tiltalen anklager Google for lovbrudd og henviser til at foretaket «benytter sin makt på markedet til å nøytralisere konkurrenter».

Nyhetsbyrået fortsetter:

Tiltalen er den største kartelldannelsessaken på en generasjon og sammenliknbar med tiltalen mot Microsoft Corp som ble anlagt i 1998, samt saken mot AT&T, som førte til slutten for Bell-systemet.

Google har ennå ikke kommentert den aktuelle tiltalen.

Foretaket hadde i 2019 inntekter til en verdi av 162 milliarder dollar, hvilket er blitt påpekt å være mer enn staten Ungarns sammenlagte inntekter i løpet av samme år.

Søk på mobiltelefoner – veritabelt monopol

Wall Street Journal (WSJ) skriver:

Departementet kommer til å gjøre gjeldende at Google … opprettholder sin status som en internettets portvakt gjennom et ulovlig nettverk av ekskluderende og sammenhengende forretningsoverenskomster som utestenger konkurrenter, oppgir offentlige tjenestemenn. Regjeringen kommer til å påstå at Google bruker milliarder av dollar samlet sammen fra reklameannonser på sin plattform for å betale produsenter og leverandører av mobiltelefoner og deres nettlesere … for å ha Google som sin forhåndsinstallerte søkemotor… Konsekvensen er at Google har en fortrinnsposisjon når det gjelder søk på hundrevis av millioner amerikanske elektroniske enheter, med veldig liten mulighet for noen konkurrent å slå seg inn, kommer regjeringen til å hevde.

Det er tidligere blitt rapportert om at justisdepartementet har planlagt å føre en kartelldannelsessak mot Google.

Den nå aktuelle tiltalen ble tatt ut etter at riksadvokat Willam P. Barr oppgis å ha overkjørt de advokater som har sagt de trenger mer tid på seg for å ferdigstille en tiltale mot teknologikjempen.

Foretaket skal ha vært gjenstand for gransking i nærmere ett år med dusinvis av advokater fra justisdepartementet som har arbeidet i to grupper, som har konsentrert seg om ulike sider av selskapets virksomhet.

De to hovedområdene som er blitt gransket er Googles dominans innen søk, samt foretakets kontroll over reklameannonsering på internett.

Google har kontroll over cirka 90 prosent av samtlige nettsøk globalt.

Mange rivaler har uttrykt misnøye over at foretaket forsterker sin dominans ved å gjøre sine egne søke- og surfeverktøy forhåndsinstallerte og uutbyttbare på telefoner med operativsystemet Android.

Les også:
Avsløring: Google skal gjøre alt for å forhindre frie valg
Nya Dagbladet intervjuer varsler fra Google: «Jeg følte en enorm skyld»
Google samlet inn ulovlig data – dømt til å betale flere millioner dollar
Google sensurerer søkedata – forhindrer trafikk til konservative medier
Gab blokkert av Googles appbutikk
Fikk sparken for å ha påpekt kjønnsforskjeller – saksøker Google for diskriminering
Google bruker ADL for å sensurere YouTube
Google endrer søkemotoren for å bekjempe «hat»
IT-sjefer hardt presset under utspørring i den amerikanske kongressen