Hjem Nyheter Norden Göteborgrettssaken: Stort nederlag for systemet – ingen dømmes for «hat»

Göteborgrettssaken: Stort nederlag for systemet – ingen dømmes for «hat»

16

GÖTEBORGRETTSSAKEN Samtlige tiltalte ble frifunnet for tiltalen om «hets mot folkegruppe» i meningsrettssaken i Göteborg. Samtidig dømmes fem personer for voldelige opptøyer.

I dag kom den drøyt hundre sider lange dommen mot 16 personer som deltok i Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Göteborg 30. september 2017. Aktor Jonas «Sleepy Joe» Martinsson forsøkte å hevde at deltakerne «sammen og i enighet» skal ha begått meningsforbrytelsen hets mot folkegruppe. Enkelte var også tiltalt for voldelige opptøyer, etter å ha havnet i slagsmål med det voldelige politiet.

Det er nå klart at ingen av de tiltalte dømmes for «hets mot folkegruppe». Göteborg tingrett mener blant annet at det ikke finnes belegg for at Tyrrunen assosieres med Det tredje rike på en slik måte at symbolet skulle kunne sammenliknes med eksempelvis hakekorset.

Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte under Tyrrunen og med parolen «Revoltér mot forbryterne!» i Göteborg 30. september 2017. Foto: Nordfront.

En av de fem personene som dømmes for voldelige opptøyer får 2 måneders fengsel; resten får betinget dom og samfunnstjeneste som straff. Samtidig frifinnes Jimmy Andersson fullstendig for tiltalen om voldelige opptøyer, tross at aktor mente at han ledet opptøyene.

Tingrettet kritiserer bevismaterialet i form av sammenklippet filmmateriale uten tidsstempel, som ble brukt mot hovedsakelig Andersson. Tingretten anser at aktor ikke har klart å bevise at Andersson deltok i opptøyene eller var dets leder.

Avviser hele HMF-delen

Tingretten har en lang utlegging i dommen om delen av tiltalen som handler om «hets mot folkegruppe», hvor de kommer frem til at jakkene, skjoldene og plakatene som aktor mener har vært rekvisita i meningsforbrytelsen omfattes av loven om trykkefrihet og dermed er en sak forjustiskansleren – en myndighet som allerede har avgjort at Tyrrunen er helt lovlig.

Det konstateres likevel at aktor ikke har bedt domstolen om å prøve de trykte budskapene i form av eksempelvis Tyrrunen, men at de har blitt brukt «i enighet» med av demonstrasjonsdeltakerne for å uttrykke forakt «mot andre folkegrupper utenom hovedsakelig den nordiske».

I resonnementet siteres både grunnloven og EU-konvensjonen, som garanterer svenske innbyggere ytringsfrihet. Tingretten skriver også at ytringsfriheten er en av «demokratiets grunnstøtter».

Det menes også at det faktum at det var snakk om en grunnlovsbeskyttet demonstrasjon svekker aktors argument om at bruken av symbolene skulle være kriminelt.

Tingretten dømmer også ut aktors påstand om at den ensartede klesdrakten skulle gi et «militært uttrykk». Domstolen konstaterer visselig at skjoldbærerne er mer uniformert enn resten av deltakerne, men at disse minner mer om opprørsutrustningen til politiet enn noe militære, og at hensikten med utrustningen åpenbart er å beskytte demonstrasjonsdeltakere fra politi, motdemonstranter og journalister som vil fotografere deltakerne.

Foto: Nordfront.

Angående Tyrrunen mener tingretten at det visselig er sant at den ble brukt til en viss grad av nasjonalsosialister i Det tredje rike, men at har «hatt en lang historie før 1900-tallet, og at den, ifølge bilder som vises i saken, fortsatt brukes i helt andre sammenhenger enn hva det nå er spørsmål om».

Göteborg tingrett henviser også til justiskanslerens avgjørelse om at Tyrrunen ikke utgjør hest mot folkegruppe på den måten som aktor påstår.

At flere enn én person har ropt «Hill seier!» mener tingretten er bevist. Men de mener samtidig at det ikke finnes noe som tyder på at noen av de tiltalte har gjort dette. Det fremkommer heller ikke som noe koordinert og innøvd utrop, men snarere «rop som kommer spontant i sammenheng med en opprørt situasjon i det som ovenfor har blitt bedømt som voldelige opptøyer».

En skuffet aktor Martinsson har enda ikke bestemt om han skal anke, men mener at det er «sannsynlig».

Les også:
Svensk avis omtaler politiets grunnlovsstridige overtredelse i Göteborg
Göteborgpolitiet kan ikke begrunne oppløsningen av demonstrasjonen
Demonstrasjonen i Göteborg – en fiasko for systemet
SÄPO i politisk kamp mot Den nordiske motstandsbevegelsen
Film fra demonstrasjonen i Göteborg
Største nasjonale demonstrasjonen i Göteborg i moderne tid!
Antifascister dømt for torturdrap nær Göteborg
Politiet har identifisert flere personer fra Göteborgs voldsvenstre
Motdemonstrant bar kniv i Göteborg
Antifa skriker «Allahu Akbar» i Göteborg

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
16 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Richard
3 år siden

Er i grunn litt overrasket over at tingretten valgte å frikjenne her. Det som ofte er mer vanlig i politiske dommer er at man må anke videre en instans eller to innen grunnloven og ytringsfrihet blir tatt hensyn til. Uansett en gledelig nyhet nå innen helgen.

John Doe
John Doe
Svar til  Richard
3 år siden

I approve this message.

Marius
Marius
3 år siden

Folket våkner!

Men systemet prøver vel å tie opposisjonen med enda hardere midler siden det ikke fungerte å få de dømt «demokratisk»…

Uansett, vi nasjonalsosialister kommer ALDRI til å gi oss.

LEVE Nasjonalsosialismen
LEVE Norden
Hill seier!

John Doe
John Doe
Svar til  Marius
3 år siden
Gunnhild
Gunnhild
3 år siden

Kjempemessig. Disse gode guttene har ikke gjort noe galt. Heier på dere.
Gunnhild

Knut
Knut
3 år siden

Takk og lov!

Erwin
Erwin
3 år siden

Sieg heil!

Roar
Roar
3 år siden

Gledelig nyhet, skulle bare mangle. Er det noen som skulle sittet på tiltalebenken i denne saken, så er det politiet.

Steinar
Steinar
Svar til  Roar
3 år siden

Politiet var helt ekstreme. Forsøkte å stikke kjepper i hjulene, sabotere og lure oss inn i en felle. Slo vilt løs med batongene sine hvor de sikta etter skallene til folk for ingenting. Det i stor kontrast til hva de gjorde ovenfor venstreekstremistene som faktisk kastet steiner mot oss, mot politi, politihester og vanlige folk. Politiet sto helt passive ovenfor dem og så en annen vei mens venstreekstremistene fikk lov til å herje fritt.

https://youtu.be/l5oSgDcGD8E
https://youtu.be/9iiV_2QDfoU
https://youtu.be/EKGqTBp22aU

Tom
Tom
3 år siden

Fantastisk bra nyhet! Hadde aldri trodd at de ville bli frikjent ettersom systemet er så gjennområttent.
Hill Seier!

Steinar
Steinar
3 år siden

Herlig! Det overrasket meg egentlig ettersom man kan forvente det mest idiotiske fra Sverige.

Morten
Morten
3 år siden

Det var bra

Espen
Espen
3 år siden

Politiet på tiltalebenken NÅ!

Hildegunn
Hildegunn
3 år siden

Pokker så bra ?
Heier på dere?

Hanne
Hanne
3 år siden

Det er politiet i Gøteborg, samt venstreradikale slasker som burde vært tiltalt. Politiet oppførte seg som dritt.

trackback
2 år siden

[…] kan ikke begrunne oppløsningen av demonstrasjonen Bildereportasje fra demonstrasjonen i Göteborg Göteborgrettssaken: Stort nederlag for systemet – ingen dømmes for «hat» Politiet har identifisert flere personer fra Göteborgs voldsvenstre Antifa skriker «Allahu […]