Hjem Nyheter Norden Greta Thunberg: «Knus sionismen!»

Greta Thunberg: «Knus sionismen!»

ANTI-SIONISME Den unge klimaalarmisten, som organisasjonen hun er involvert i, står ved sine anti-sionistiske standpunkter.

Greta Thunberg på podiet (Skjermdump: The Guardian)

Greta Thunbergs tilstedeværelse ved – og tilsynelatende aktiv deltakelse i – en manifestasjon utenfor den israelske ambassaden i Stockholm 22. november har vekt sterke reaksjoner i jødisk-eide medier verden over. Det hele var en protestaksjon mot den sionistiske okkupasjonsmaktens masseslakt av palestinere, hovedsakelig i Gaza.

Flere av de rundt 100 deltakerne i aksjonen uttrykte åpent sin støtte til gruppen Hamas og viste sin støtte til strategien med kommentarer.

Demonstrantene hevdet at Hamas har samme rett til å forsvare seg som Israel. Ifølge flere talere under aksjonen gjennomfører den jødiske staten for tiden et folkemord mot palestinerne, mens verden er taus om det.

Etter demonstrasjonen utenfor den israelske ambassaden var arrangørenes opprinnelige plan at demonstrantene skulle fortsette mot den statlige TV-bygningen SVT og deretter videre til den amerikanske ambassaden. Under aksjonen anklaget deltakerne SVT for å lyve, og for ensidig å ta den jødiske sidens side i alle situasjoner.

Reportere fra Epoch Times forsøkte å nå Greta Thunberg, som kan høres rope «Knus sionismen!», for kommentar i avisens video av handlingen, men de ble forhindret fra å gjøre det av unge menn og kvinner i svarte masker.

Dagens ETC henvender seg til Sentralrådet for jøder

I den venstreorienterte nettavisen Dagens ETC er de bekymret for «antisemittismen» som de opplever at Greta Thunberg og organisasjonen Fridays for Future nå har begitt seg ut på. I avisens søndagsnummer intervjues formannen for jødenes sentralråd i Sverige, Aron Verständig. Han blir spurt om sitt syn på kommentarer fra Greta Thunberg og Fridays for Future angående Gaza, Palestina og Israel:

– Bevegelsen har blitt kapret av en veldig ensidig og partisk fortelling om den israelsk-palestinske konflikten som ikke har noe med klimaet å gjøre. Det er en rekke bekymringsfulle hendelser de siste ukene angående Greta Thunberg og Friday for Future. De har gitt en plattform til svært antisemittiske historier. Personen hun delte scenen med i Amsterdam, Sara Rachdan, har en historie med antisemittiske uttalelser.

Reporteren vil vite hvordan Verständig mener Fridays for Future bør opptre:

– Jeg håper de finner veien tilbake til å være en klimabevegelse. Hvis de ønsker å fokusere på den israelsk-palestinske konflikten, må de slutte å gjøre det mulig for folk å spre antisemittisme i sine kanaler. De må ta sitt ansvar.

Til slutt lurer reporteren på hvordan Verständig ser på «spredningen av eller risikoen for antisemittisme etter 7. oktober i Sverige»:

– I mange vesteuropeiske land er antisemittiske konspirasjonsteorier på fremmarsj. Uttalelser som du tidligere kunne høre fra Den nordiske motstandsbevegelsen kan nå finnes på vanlige nettsteder. Det er svært bekymringsfullt, sier Aron Verständig, leder av det jødiske sentralrådet i Sverige på spørsmål fra Dagens ETCs reporter.