Hjem Nyheter Norden Grovt kriminelle tjener penger på asylindustrien

Grovt kriminelle tjener penger på asylindustrien

SVERIGE Grovt yrkeskriminelle er allerede en del av asylindustrien og kan tjene så mye som 10 000 kroner i måneden på en campingvogn med to senger.

innbrudd.

Yrkeskriminelle driver asylmottak i minst fire av syv politiregioner i Sverige. Ifølge Erik Siverbo, sjef for etterretningstjenesten i region Väst, har de sett en trend at kriminelle starter asylmottak for å tjene penger og finansiere sin kriminelle virksomhet.

— De kan investere i narkotikakriminalitet, finansiere kjøp av våpen, de kan finansiere opplegg med skatteunndragelse. Alt man kan tenke seg, sier han.

Videre mener Siverbo at de som driver asylmottak kan få de boende til å bli en del av deres kriminelle nettverk.

— Risikoen er jo så klart at mennesker som bor på disse mottakene og er i et miljø hvor kriminelle elementer har stor innflytelse risikerer å fanges opp og begå lovbrudd og fanges opp av kriminelle nettverk, sier han.

Ifølge Migrationsverket (UDI i Sverige) utredes det om de som skal drive asylmottak har begått økonomisk kriminalitet eller har gjeld. Men det er lett at kriminelle slipper gjennom kontrollene fortsetter de.

— Ofte kan man ikke glemme at mange av dem er ganske dyktige på å bygge opp en pen fasade også, og de er ikke lett å gjennomskue, sier fungerende sjef for mottaksenheten, Björn Jacobsson.

Videre mener Jacobsson at man ganske sikkert bedriver forskjellige typer kriminell virksomhet i og rundt mottakene.

— Jeg kan tenke meg at det kan forekomme hvitvasking, det kan være at de kanskje bedriver kriminell virksomhet selv på stedene, sier han.

Kilder:
Grovt kriminella tjänar pengar på asylindustrin
Kriminellas inkomster från asylboenden kan gå till ny brottslighet