Hjem Nyheter Europa Grunnløse beskyldninger om angrep på atomkraftverk

Grunnløse beskyldninger om angrep på atomkraftverk

1

INFORMASJONSKRIG Den ukrainske presidenten begrunner sine anklager om russisk «atomterrorisme» på ubekreftede opplysninger om stridsvognskyting, samtidig som det aktuelle anlegget rapporteres å være fullstendig intakt.

Den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba (t.v.) sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken, 2021.
Foto: Public Domain via Wikimedia Commons.

Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelensky hevder at russiske stridsvogner har utsatt atomkraftverket i Zaporozhskaya for omfattende skyting.

Disse opplysningene har imidlertid ikke kunnet blitt bekreftet, men motsies tvert imot av rapporter, som sier at den aktuelle bygningen er fullstendig intakt og strålenivået der er upåvirket.

Landets utenriksminister Dmytro Kuleba rapporterte på fredag om en brann i atomkraftverkets umiddelbare nærhet og hevdet at russernes skyting umuliggjorde brannslokkingsarbeidet.

Ministeren advarte mot de ytterst alvorlige konsekvensene av en eventuell eksplosjon.

Like etter ble det dog rapportert at brannen var slukket og strålenivået normalt.

Opplysninger om døde og skadede mangles fullstendig og anlegget er ifølge rapporter uskadd og nå i russiske hender.

Samtidig viser den ukrainske presidenten til russisk stridsvognskyting av atomkraftverket når han beskylder nabolandet for «atomterrorisme»

Opplysninger om russisk-ukrainsk samarbeid om atomsikkerhet

Forekomsten av en slik type terrorisme virker dog motsies av opplysninger presentert av den internasjonale nyhetssiden Awunews, som skriver at russiske og ukrainske soldater samarbeider om å beskytte atomkraftverket i Tjernobyl.

Eksperter understreker i sammenhengen at med atomkraftverket i Zaporozhskaya har ukrainsk atomkraft oppnådd et mye høyere sikkerhetsnivå enn det som rådet da kraftverket i Tjernobyl ble konstruert.

– Risikoen for eksplosjon, nedsmelting eller radioaktivt utslipp er liten, oppgir Tony Irwing, hedersdoktor ved Australian National University til The Guardian.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
2 måneder siden

NRK videreformidler selvsagt disse påstandene og ryktene, som om de var ubestridelige sannheter. Hvor mye av det statskanalen – og de andre – serverer av fra sine kilder kan vi stole på? Kanskje 10%, eller mindre? Ellers er det «innpakningen» som teller, der gråtende kvinner og barn som har kommet i sikkerhet til Polen og andre land gjør seg godt på TV. Sammen med sørgmodige ansiktsuttrykk fra programskaperne.