Hjem Nyheter Gyllent daggry forbys!

Gyllent daggry forbys!

HELLAS Det nasjonalistiske partiet Gyllent Daggry stemples som en «kriminell organisasjon» og forbys.

Gyllent Daggry høstet store valgfremganger i årene 2012-2014 da de ble valgt inn i parlamentet og EU-parlamentet, takket være partiets radikale fremtoning og sosiale arbeid for utsatte grekere. I dag har partiet blitt forbudt etter en fem år lang rettsprosess.

Grunnen skal ifølge domstolen i Aten være at partiet har «orkestrert» flere drap, drapsforsøk og ulovlig innehav av våpen. Det mest kjente tilfellet er drapet på en antihvit rapartist i 2013, et drap som fikk mye oppmerksomhet og som innledet tiltalen, og skal ha blitt begått av en utenforstående sympatisør til partiet. I samme tidsperiode har venstreekstremister utført flere drap og drapsforsøk mot Gyllent Daggrys medlemmer, deriblant drapene på George Fountoulis og Manolis Kapelonis som holdt vakt utenfor hovedkvarteret. Selv om de ble henrettet på åpen gate og gjerningsmennene ble kameraovervåket, har dette drapet ikke en gang ført til noen tiltale.

Domstolen mener at av de 68 tiltalte personene skal syv av dem finnes skyldig i å ha ledet den påståtte kriminelle organisasjonen. Disse syv er partilederen Nikos Michaloliakos sammen med Ilias KasidiarisIoannis LagosChristos PappasArtemis MatthaiopoulosIlias Panagiotaros og Giorgos Germenis. Dommer for disse komme til å forkynnes senere.

De siste årene har Gyllent Daggry vært et parti i oppløsning, og i 2019 mistet man sine seter i det nasjonale parlamentet (2,93 prosent) mens man derimot beholdt to mandater i EU-parlamentet (4,88 prosent). Tidligere i år meddelte Ilias Kasidiaris at han ikke lenger er en del av Gyllent Daggry, men at han kommer til å starte opp et nytt parti med navnet Hellas for grekere.

Les også:
Det blodige attentatet mot Gyllent daggry
Politiker fra Gyllent daggry forsøkt myrdet av venstreekstreme
World Jewish Congress: – Vi oppfordret Hellas’ regjering til å forby Gyllent Daggry
Tidligere gresk justisminister: – Sionister og EU står bak aksjonene mot Gyllent Daggry
Det greske regimet fjerner Gyllent Daggrys partistøtte
Gyllent daggry avslører politisk forfølgelse