Hjem Nyheter Globalt Hackergruppe stjal NSAs overvåkningsverktøy

Hackergruppe stjal NSAs overvåkningsverktøy

OVERVÅKNING En såkalt hackergruppe skal ha brutt seg inn på et nettverk tilhørende en samarbeidspartner til etterretningstjenesten NSA og stjålet flere av deres overvåkningsprogrammer. Ifølge varsleren Edward Snowden er opplysningene autentiske.

NSA-640x320

En gruppe som kaller seg «Shadow Brokers» har brutt seg inn hos en av den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agencys (NSA) underorganisasjoner kalt Equation Group og stjålet ulike programmer som myndighetene har anvendt for å overvåke internettrafikk gjennom amerikanske servere. Overvåkningsverktøyene auksjoneres nå bort for en halv milliard dollar i valutaen bitcoin.

Gruppen har dog sluppet et antall filer gratis nedlasting for å bevise at deres påstander stemmer. Selv varsleren Edward Snowden mener at påstanden er korrekt. Filene som tidligere fantes på webhotellet Github var fra slutten av 2013, det vil si rett etter at Snowden gjorde sine avsløringer om NSAs overvåkning.

Til tross for filene ikke lenger er tilgjengelige på Github, oppgir nettverket WikiLeaks at de vil slippes på nytt i fremtiden:

— Vi hadde allerede fått tak i pakken med NSAs cyber-våpen som ble sluppet tidligere i dag og vil slippe våre egne urørte kopier etterhvert.

Internettsikkerhet-selskapet Kaspersky Lab har kalt hackergruppen «en skremmende aktør som overgår alt i spørsmålet om kompleksitet og sofistikerte teknikker, og har vært aktiv i nesten to tiår».

Kilder:
Hacking group offers ‘stolen NSA cyber-weapons’ in bitcoin auction
‘You’re welcome’: Snowden casts light on NSA hack