Hjem Nyheter Norden Halve Sverige tror ikke på den nye regjeringen

Halve Sverige tror ikke på den nye regjeringen

2

SVERIGE Nesten hver andre innbygger i Sverige mener at den nye regjeringen kommer til å være dårlig for landet. Dessuten tror 44 prosent at regjeringen ikke kommer til å holde.

Stefan Löfven hilser.
Stefan Löfven hilser.

Novus’ siste opinionsundersøkelse viser at befolkningen i Sverige har stor mistro til regjeringsforslaget som ble bestemt på onsdag.

Forslaget gjør at talmannen, Moderaterna-medlemmet og frimureren Andreas Norlén kommer til å foreslå den tidligere, flere ganger nedstemte statsministerkandidaten Stefan Löfven til statsministerposten.

Löfven kan nå, med løfte fra Socialdemokraternas støtteparti Vänsterpartiet, nemlig for første gang siden valget i september betraktes som en seriøs kandidat til statsministerposten og leder for en svensk regjering.

En syntetisk regjering

Regjeringen er syntetisk og formet for å utestenge det store partiet Sverigedemokraterna fra politisk innflytelse. I stedet skal det minste partiet, Miljöpartiet, sammen med det største, fortsette å regjere som før valget. Nå får de på forhånd «budsjett-støtte» av de ekstremliberale partiene Centern og Liberalerna.

Novus har gjennomført 1 229 intervjuer.

Grunnlaget for undersøkelsen er bevisst skjevt valgt, på grunn av at Novus sannsynligvis har ønsket å ville spørre Vänsterpartiets velgere om situasjonen. Dette da deres partileder Jonas Sjöstedt gir Löfven sin støtte. Derfor besto Vänsterpartiets velgere av 248 av de 1 229 personene i undersøkelsen.

Et spørsmål i undersøkelsen lød: «Nå ser det ut til å bli en S/MP-regjering gjennom et politisk oppgjør med Liberalerna og Centerpartiet som slippes frem av Vänsterpartiet. Synes du at det er bra eller dårlig?»

47 prosent har svart at de anser at dette er dårlig. 14 prosent kunne ikke ta stilling til spørsmålet og svarte derfor «vet ikke».

Sverigedemokrater og Moderater er de mest kritiske til oppgjøret.

Regjeringen kommer ikke til å holde

En majoritet av respondentene, 44 prosent, tror heller ikke at den nye regjeringen kommer til å holde frem til neste ordinære valg i 2022. 31 prosent tror at den kommer til å holde alle fire år.

Til tross for at Stefan Löfven er vinneren i oppgjøret er det likevel bare 49 prosent av hans velgere som tror at regjeringen kommer til å holde.

– Her er det mest interessante at ikke engang regjeringspartiene og samarbeidspartiene tror at det kommer til å holde. At bare hver andre S-velger tror at regjeringen holder til neste valg må være et vanskelig siffer, sier sjef for Novus Torbjörn Sjöström.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Roar
Roar
2 år siden

Jeg kan ikke tro at det bare er halve befolkningen.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Regjeringskaoset i Sverige illustrerer demokratiets og parlamentarismens «dilemma», eller som jeg vil si; systemfeil. For å oppnå såkalt flertallsregjeringer inviteres – som i Norge med V og KrF – latterlige småpartier inn i varmen og får innflytelse på sine «hjertesaker», mens hensynet til folkets, dvs rasens beste ikke hensyntas eller ignoreres. Nei, store og sterke partier, som VIRKELIG representerer folkeflertallet, bør og skal danne regjering, og styre på vegne av og med full respekt for hva folket vil. Tilliten til systemet er forresten på et lavmål i mange «demokratiske» land, og bærer bud og ønske om dyptgående endring.