Hjem Nyheter Norden Handelsbanken stenger ned konto tilhørende motstandsmann

Handelsbanken stenger ned konto tilhørende motstandsmann

4

BANKMAFIAEN Den nordiske motstandsbevegelsen har for første gang blitt rammet av et tilfelle hvor et enkelt medlem har fått sin helt private bankkonto nedstengt.

Joakim Kannisto – trebarnsfar og medlem i Den nordiske motstandsbevegelsen.

Handelsbanken er ifølge Lov (2017:630) om tiltak mot hvitvasking og finansiering av terrorisme forpliktet til å ha god kunnskap om sine kunder, fortløpende følge forretningsforbindelser og forstå hensikten med de transaksjoner som skjer på kontoen i Handelsbanken. Om Handelsbanken ikke har tilstrekkelig kunnskap om kunden til å håndtere den risiko som kan tilknyttes kundereleasjonen kan Handelsbanken ikke opprettholde forretningsforbindelsen med kunden.

Slik innleder Handelsbanken et brev de sendte til Joakim Kannisto i forrige uke. I brevet meddeler banken at Joakim fra og med den 12. mars ikke lenger er velkommen som kunde hos Handelsbanken, da de ikke anser å ha tilstrekkelig god kundekunnskap om ham, på tross av at han har vært kunde hos banken i hele sitt voksne liv.

– Akkurat etter at jeg har blitt bevilget et lån kommer denne beslutningen. Det er litt kjedelig, sier Joakim i et intervju med Nordfront.

Innen denne beslutningen kontaktet Handelsbanken Joakim i november i fjor og bad ham om å innen to uker forklare visse transaksjoner han hadde gjort. Totalt dreide det seg om ca. 60 transaksjoner fra januar til november 2020 som banken ville ha svar på. Det var overførsler, Swish-transaksjoner, minibankuttak og et kontantinnskudd som banken mente skulle gjøres rede for. De aller fleste transaksjonene var utbetalinger Joakim hadde gjort til andre personer, og han gikk skritt for skritt gjennom alt så godt han kunne i sitt svar til banken. Det var for det meste noen uttak av kontanter hvor Joakim ikke kunne presentere kvitteringen for hva han deretter hadde handlet for kontantene.

Intervju med Joakim Kannisto om nedstengningen av hans bankkonto:

Et ledd i politisk trakassering?

Til saken kan det være verdt å nevne at Joakim Kannisto er en hardt arbeidende trebarnsfar med kone og hus, hvilket er grunnen til at det ikke er rart at han med en årsinntekt med 390 000 kr omsetter en del penger på ett år og at det ikke er rimelig å forvente at han kan huske hvert eneste kjøp han gjorde i fjor. Til saken hører også at Joakim er politisk aktiv i Den nordiske motstandsbevegelsen, en politisk bevegelse som i mange år sammen med andre nasjonalistiske organisasjoner er blitt rammet av en boikott hvor alle banker i Sverige nekter foreninger og virksomheter kontoer av politiske årsaker.

Det er fremfor alt to ting som taler for at dette er en ny og ekstremt urovekkende form for politisk trakassering vi ser:

1. Bankene ser ut til å ha gått fra å gi seg på politiske organisasjoner til å også gi seg på rent private kontoer som tilhører kjente samfunnskritikere. Fria Tiders sjefredaktør Widar Nord og Arktos’ direktør Daniel Friberg har begge fått sine private bankkontoer nedstengt av Swedbank med henvisning til samme lov som skal bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering som bankene nå bruker mot Joakim Kannisto. Forskjellen er at Joakim ikke eier en bedrift eller sitter i styret for noen politisk forening, men er en vanlig politisk aktivist som driver med opinionsdannelse på fritiden. Joakim har heller ikke lånt ut sine bankkontoer til politiske innsamlinger, som andre aktivister har gjort de siste årene for å midlertidig kunne samle inn penger til foreninger som nektes egne bankkontoer.

2. Dette er heller ikke første gangen Joakim utsettes for politisk trakassering. Han var en av de mange småbarnsforeldre som i fjor ble utsatt for anmeldelser i ond hensikt hvor Säpo-agenter leverte inn bekymringsmeldinger til Sosialtjenesten. Det var også Joakim som ble den største flisen i Säpos øye da dennes fremferden ble avslørt av Nordfront, hvilket fikk en Säpo-agent til å kontakte Joakim og si at «jeg blir litt ekstra interessert i deg» da agenten feilaktig har fått for seg at det var Joakim som var Nordfront-journalisten som hadde ringt og stilt etterretningstjenesten mot veggen angående denne politiske trakasseringen.

Man kan altså mistenke at det er Säpo som har kontaktet Joakims bank, og etterretningstjenesten har faktisk en separat avdeling som spesifikt jobber med å «bidra» til å «minske risikoen» for at penger skal gå til terrorisme, ifølge et intervju i Sveriges Radio med avdelingssjef Anders Kassman. Den nordiske motstandsbevegelsen driver ikke med terrorisme, men ettersom Säpo uttalt jobber veldig bredt med å «minske risikoen» for terrorisme, holder det jo med et rent innbilt trusselbilde fra myndighetenes side for at de skal anse seg å ha i oppgave å trakassere visse individer og foreninger økonomisk. I intervjuet er det også uttalt fra Säpos side at de sjelden kan få fengslet noen for terrorfinansiering og derfor i stedet leter etter andre forbrytelser de enklere kan finne bevis for.

– Det kan være slik at kravet for den typen kriminalitet oppfylles enklere og raskere, og at man på den måten kan ta tilbake pengene eller få noen dømt slik at den blir forpliktet til å betale tilbake, sa Kassman til Sveriges Radio.

Denne virksomheten som Kassman beskriver som fremgangsrik skal ha blitt innledet i 2016, og det var 2017 da den nye hvitvaskingsloven ble innført at bankene koordinert slo ned mot Nordfront, Den nordiske motstandsbevegelsen og andre nasjonalistiske organisasjoner. Så foruten å jage småkriminelle med mistenkte islamistsympatier, har Säpo formodentlig oppfordret alle svenske banker til, med støtte av den nye gummiparagrafloven som krever «god kundekunnskap», å stenge ned bankkontoer som tilhører politiske partier og alternative medier Säpo vil motarbeide. Spørsmålet er nå om dette kommer til å slås tilbake juridisk eller eskalere til at også privatpersoner blir helt rettsløse overfor de banker som alle er avhengige av for å kunne virke i et moderne samfunn som Sverige.

Fortsettelse følger

På en eller annen måte – juridisk eller politisk – lover Joakim Kannisto at det kommer til å komme et svar til Handelsbanken fra hans side. Nordfront skriver at de også senere i år kommer til å komme tilbake angående deres egen konflikt med det svenske bankvesenet, og de følger Widar Nords rettstvist med Swedbank. Vi får altså vente og se hvordan alt dette utvikler seg, men vi kommer til å følge utviklingen nøye og håper at mange andre gjør det med oss.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
1 år siden

Hårreisende at bankene skal få lov til å holde på sånn 🤬

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Jødene og deres ærendssvenner har prøvd å få til et lovforbud mot DNM, noe de har lyktes med i Finland men ikke i Sverige og Norge. Når de ikke oppnår det de ønsker står bankene og finansvesenet dem bi med å gjøre det vanskelig eller umulig for lovlydige men nasjonalsinnede mennesker å oppnå lån eller bedrive normale økonomiske transaksjoner. Mange banker har stengt kontoer til «tvilsomme personer og organisasjoner», og Paypal, som har markedsdominans som nettbasert aktør har gjort det samme. Motsvaret må være at så lenge det er LOVLIG virksomhet, og personen er økonomisk solvent, har ingen bank/låneinstitusjon anledning… Les mer »

Richard Eide
Richard Eide
1 år siden

Er flere som har blitt rammet av denne absurde fremgangsmåten.

Om man skal sammenligne med Norge så betyr dette i grunn at dersom man ikke kan dokumentere alle transaksjoner som er utført via vipps så risikerer man å bli sagt opp som kunde hvis det faller banken i smak. Kan tippe på at det er mangfoldige med kunder som ikke husker eller kan dokumentere hver eneste krone som har vært innom kontoen.

Sist endret 1 år siden av Richard Eide
Gjallarhon
Gjallarhon
1 år siden

Det berører privatlivet at bankene skal ha fullstendig kontroll på hva du har brukt penger på, og hvem du har fått penger av. Dette ble ikke gjort i den utstrekning før og de fleste var vel enige om at privatlivet skulle respekteres. Idag blir alle behandlet som potensielle kriminelle av bankene, og de bruker sine unnskyldninger for å kunne overvåke befolkningen, og i verste fall stenge ned kontoer på bakgrunn av deres egne tolkninger og ønsker. At bankene har blitt gitt en så stor makt over befolkningen er ikke bra, som vi ser går dette utover den politiske opposisjon i… Les mer »