Hjem Historie Dagens historiske Hans Baumann – poet og musiker i Det tredje riket

Hans Baumann – poet og musiker i Det tredje riket

HISTORIE Den 22. april 1914 ble Hans Baumann født. Han var en poet, musiker og forfatter som virket i Det tredje riket.

Foto bakgrunn: Bundesarchiv, Bild 183-R24553 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons.

Hans Baumann ble født i Bayern, 1914, i en katolsk familie. Han var 19 år da Hitler kom til makten og ble medlem av NSDAP samme år. Hans kunstneriske evner fikk raskt oppmerksomhet hos de nye makthaverne og samme år begynte han å arbeide i Reichsjugendführung (Riksungdomsledelsen), en organisasjon som overså barn- og ungdomsarbeidet i Jungvolk, Hitlerjugend og Bund Deutscher Mädel.

Baumann begynte i tidlig alder å skape musikk og poesi. På 1930-tallet ble mange av sangene hans godt omtalt, hvor en av de mest populære var Es zittern die morschen Knochen som i 1935 ble Riksarbeidstjenestens offisielle sang. Han skrev mange sanger og marsjer for Hitlerjugend, men også mye annet, som ballader og julemusikk. Også i dag er noen av sangene hans meget populære, som julesangen Hohe Nacht der klaren Sterne:

I 1934 begynte han å arbeide som folkeskolelærer i Berlin og var samtidig journalist og kulturarbeider for Reichsjugendführung. I 1935 ble han med i SS og startet samme år verneplikten som varte i to år.

I 1939, da andre verdenskrig brøt ut, ble han soldat. Mesteparten av tiden tjenestegjorde han som kompanisjef for Propagandakompani 501 på østfronten. Under krigen fortsatte han å skrive mye poesi og komponere musikk.

I oktober 1941 holdt Baumann et foredrag, Von den Bewährungen des Dichters, på et av Europäisches Dichtertreffen som Det tredje riket organiserte. Dette var nasjonalsosialistiske kulturmøter hvor kjente forfattere fra forskjellige deler av Europa kunne treffes. Samme år fikk han Dietrich Eckart-prisen for sitt kulturarbeid i nasjonalsosialismens ånd.

Da krigen tok slutt havnet Hans Baumann i krigsfangenskap. Etter dette var det tidvis vanskelig for ham å virke på grunn av hans nasjonalsosialistiske engasjement. Men til tross for dette ble han med tiden meget suksessfull som barnebokforfatter og mottok flere litteraturpriser. Bøkene hans ble utgitt på over tyve språk, og en del av dem ble også utgitt på svensk. Han skrev blant annet: «Faraoenes verden»; «Mischa og hans brødre: en bjørnefortelling»; «Hva er klokken jorden rundt?»; «Columbus’ sønn»; «Gull og guder i Peru»; «Mammutjegernes grotter»; og «Henrik Sjøfarerens menn».

Hans Baumann gikk bort den 7. november 1988.