Hjem Opinion Kommentar Harald Klungtveit og forestillingen om «Nynazister blant oss»

Harald Klungtveit og forestillingen om «Nynazister blant oss»

BOKSLAKT Som i sitt journalistiske arbeid, viser Klungtveit også i sitt forfatterskap å være en person helt uten filter og bakkekontakt. Lytt til Hold Fanen Høyt!

«Nynazister blant oss» er en bok skrevet av journalisten Harald Skoglund Klungtveit, og som til tross for at den går under sjangeren sakprosa, mer eller mindre ligner en dårlig science fiction der forfatteren mildt sagt noe overivrig forsøker å skape et narrativ som ikke helt samsvarer med virkeligheten, og hvorpå ord som terror blir misbrukt på det groveste.

Boken både åpner og slutter med draps- og terrorsiktede Philip Manshaus, og det til tross for at Manshaus var en ensom ulv uten tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen, eller det nasjonale miljø forøvrig, men som Klungtveit likevel forsøker å bruke som sitt ess ved skapelsen av et falsk narrativ.

Les: Philip Manshaus

Med blodskutte øyne forsøker Klungtveit å trekke sine røde tråder, men dog uten de store krav til såkalte koblinger. En mer passende tittel på boken ville kanskje vært «guilty by association» ettersom forfatteren synes å mene at om en person eksempelvis en gang i sitt liv har krysset vei med en person som kjenner en person som har gjort seg skyldig i hva nå enn Klungtveit anser som terrorisme, ja, så må den personen være en potensiell terrorist, en person man bør akte seg for og helst gjøre fredløs om Klungtveit fikk bestemme.

Boken fokuserer på Den nordiske motstandsbevegelsen, men hopper gjerne frem og tilbake og omtaler utenforstående og deres eventuelle laster og forbrytelser i samme ordlag, og det uten å la leserne bli klar over at disse personer og deres handlinger ikke har noen tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen.

Bombene i Göteborg

Eksempelvis trekker Klungtveit frem bombeattentat i Göteborg, år 2017, der han antyder at dette skulle ha noe med Den nordiske motstandsbevegelse å gjøre. Personene bak attentatene var dog ikke medlemmer av Motstandsbevegelsen ved tidspunktet de utførte handlingene. Det svenske politiet konkluderte også senere i sin rapport at Motstandsbevegelsen hverken stod bak eller visste om planene. Rettssaken mot personene ble heller ikke rubrisert som terror.

– Vi har ikke vurdert at det er et spørsmål om terror. Vi kan for eksempel ikke se at gjerningene alvorlig har destabilisert politiske, konstitusjonelle, økonomiske eller sosiale strukturer, sa aktor Mats Ljungqvist til GP dengang, og fortsatte:

– Vi kan også se at to av disse personene har gitt uttrykk for misnøye mot Den nordiske motstandsbevegelsen og dens ledelse for at de ikke vil ta til den vold som er «nødvendig for en revolusjon».

Les: Bomberna i Göteborg: Inget terrorbrott enligt åklagaren

Hva Motstandsbevegelsen og dens medlemmer selv har uttalt om sådanne metoder, samt det faktum at det også finnes en intern håndbok hvor slike metoder omtales i kritisk ordlag, at det vil være et ekskluderingsgrunnlag om det viste seg at noen skulle anvende slike metoder, det ignoreres helt av Klungtveit.

Selverklært ekspert, men ingen ekspert

Den selverklærte ekspert på det nasjonale miljø viser seg flere ganger å være alt annet enn ekspert når han omtaler Den nordiske motstandsbevegelsen, noe som også understrekes ytterligere når Klungtveit ikke engang klarer å få medlemmers roller innad i bevegelsen riktig i sin bok, eller få frem det at medlemmer han omtaler som skyldige for et eller annet, faktisk er frikjent. Eller der hvor enkelte faktisk har blitt dømt, har handlet om selvforsvar mot angripende venstreekstremister, eller bare det at vedkommende har ytret seg i dagens demokratur. Sannheten er at Klungtveit ikke er noen ekspert, men kun en person som har betraktet bevegelsen fra utsiden, luskende i en eller annen busk og attpåtil festet all sin lit til annet løgnmedia og ikke minst venstreekstreme organisasjoner som Expo, som forøvrig er hans kilder i boken. Med andre ord; det er ikke rart Klungtveit ikke har bakkekontakt.

Når det kommer til dette med Klungtveits forestillinger, kan det jo nevnes at han ofte ler eller skremmes av disse selv, vel og merke uten å forstå at det er hans egne forestillinger han trigges av. Når eksempelvis Klungtveit på ramme alvor tror at vi anser oss selv som supermennesker som er helt feilfrie, så kan jo sikkert små detaljer som en ødelagt skjorteknapp, eller en bustete lugg, være nokså komisk. Vel, ihvertfall for Klungtveit tydeligvis.

Terningkast 2

Terningkast to får han av meg fordi han, foruten å ha stavet navnet mitt riktig, også virkelig har klart å få frem hvilken dårlig karakter han selv er. Foruten å beviselig være en løgner, rakker champagnesossen også ned på de som i hans øyne anses å ha billige jeans, de som har offwhite skjorter, de som anses som overvektige og som spiser sjokolade, de som leier av Rent a Wreck, og ikke minst de som måtte ha hatt en krokete fortid og tøff barndom, bare for å nevne noe.

Den norske podkasten Hold Fanen Høyt!, hvor jeg selv medvirker, har i to spesialavsnitt tatt for seg boken til Klungtveit, og kommentert ulike utdrag fra den. Men som jeg også har uttalt i podkasten vil vi dessverre ikke kunne ta for oss absolutt alt av feil og løgner i denne boken, ettersom det er en god del og ville krevd såpass mye av vår tid. Men med en grundig gjennomgang av de første kapitler, regner vi med at folk som lytter vil danne seg et inntrykk og kanskje forstå at boken ikke er helt i kontakt med virkeligheten.

Lytt til del 1:

Lytt til del 2:

Les også:
INFORMASJON: Harald Klungtveits skrøner vil bli tema i norsk podkast
Harald Klungtveit er overrasket over at nasjonalsosialister er mer skolert i nasjonalsosialismen enn han selv er