Hjem Historie Dagens historiske Heinrich Hoffmann – Adolf Hitlers fotograf

Heinrich Hoffmann – Adolf Hitlers fotograf

HISTORIE Den 12. september 1885 ble Heinrich Hoffmann, nasjonalsosialist og Hitlers privatfotograf, født.

640px-hoffmann1

Adolf Hitlers privatfotograf og personlige venn, Heinrich Hoffmann (1885–1957), var den eneste som fikk ta offisielle bilder av Adolf Hitler og skal i sitt arkiv, som etter krigen ble konfiskert av de allierte, ha hatt over en million bilder.

Heinrich Hoffmann ble født i den tyske byen Fürth, Mittelfranken, den 12. september 1885. Hoffmann hadde, akkurat som Hiter, drømmer om å bli maler, men kom istedet til å arbeide med sin far i deres fotostudio. I 1908 kom han til München hvor han blant annet arbeidet med Emil Otto Hoppé – en berømt portrettfotograf som tok portretter av blant annet Rudyard Kipling, George Bernard Shaw og Benito Mussolini.

Hoffmann giftet seg i 1911 med Therese «Lelly» Baumann, som senere skulle bli en fanatisk tilhenger av Hitler. Deres datter, Henriette, giftet seg senere med Hitlerjugend-lederen Baldur von Schirach.

Heinrich Hoffmann arbeidet lenge med pressebilder, portretter og postkort. Da første verdenskrig brøt ut skal det ha vært Hoffmann som tok det kjente bildet av Odeonsplatz i München da den entusiastiske folkesamlingen fikk greie på at krigen kommer. En av dem som jubler i folkehavet skal ha vært en 25 år gammel Adolf Hitler.

640px-A young Hitler cheers the start of World War One, 1914

Etter krigen konsentrerte Hoffmann seg om å ta bilder av den kommunistiske revolusjonen i München. Han hadde nå blitt politisk bevisst, og etter å ha sett den bolsjevikiske revolusjonen på nært hold, søkte han seg til nasjonalismen. Først ble Hoffmann i 1919 med i den monarkistisk-konservative og anti-bolsjevikiske paramilitære gruppen Einwohnerwehr. I samme periode publiserte han bildebrosjyren Ett års bayersk revolusjon i bilder. I løpet av kort tid kom han i kontakt med Dietrich Eckart, som var redaktør for Völkischer Beobachter og en slags mentor for Hitler. I april 1920 forlot Hoffmann konservatismen og sluttet seg til NSDAP.

Det var gjennom Eckarts journalistiske arbeid at Hoffmann kom til å fotografere for den nasjonalsosialistiske bevegelsen. Snart tok han bilder av NS-lederne og senere også av Hitler selv. Det første Hitler-portrettet ble tatt i Landsbergfengselet etter det mislykkede Hitler-kuppet.

Adolf-Hitler-Portrait-Landsberg-Prison11_ny

Hoffmann fikk eksklusiv rett til å ta offisielle fotografier av Hitler. Hoffmanns bilder av Hitler ble brukt på utallige frimerker, postkort, plakater og billedbøker. De ble også personlige venner. Det var Hoffmann og hans andre kone Erna som introduserte Hoffmanns studioassistent Eva Braun, for Hitler i 1929.

Hoffmann sto parat med kameraet hvor enn Hitler reiste. Han gav ut mengder av billedbøker som for eksempel Hitler in Italien, Hitler befreit Sudetenland og Hitler in seiner Heimat. Bortsett fra arbeidet som fotograf, som ikke kun innebar fotografering av Hitler, men av mye annet som skjedde i Tyskland, var Hoffmann også politisk aktiv. I 1929 representerte han NSDAP i Münchens bystyre og i 1933 ble han valgt inn i riksdagen. I 1938 utnevnte Hitler ham til professor.

640px-Bundesarchiv_Bild_146-1990-048-29A,_Adolf_Hitler-colorized

Det mest kjente av Heinrich Hoffmanns verk er dessverre et slikt som fienden i dag bruker for å demonisere Hitler. De som har sett de vinklede dokumentarene om Hitler kjenner sikkert til bilder hvor Hitler ser «gal» ut, ofte akkompagnert av «skummel musikk». Disse bildene ble tatt i 1925 av Heinrich Hoffmann i en privat sammenheng og var aldri tiltenkt publisering. Under fotograferingen sto Hitler i forskjellige «positurer» hvor han enten ser veldig bestemt eller ganske spøkefull ut. Det hele var i realiteten et eksperiment hvor Hitler skulle få se hvordan han så ut når han gjorde uvanlige gester. Hitler forbød senere Hoffmann å publisere bildene ettersom de var «under hans verdighet». Roger Moorhouse, en historiker som har skrevet forordet til Heinrich Hoffmanns memoarer, bekrefter at disse bildene opprinnelig ikke var ment til å publiseres.

640px-hoffmann-hitler

Etter krigen ble Heinrich Hoffmann anholdt av amerikanerne og dømt for «profittering» til 4 års fengsel (etter at Hoffmann anket en ti-års-straff). Han gjennomgikk den demokratiske «denazifiseringsprosessen» og alle hans eiendeler, av en sammenlagt verdi på seks millioner riksmark og av stor historisk verdi, ble konfiskert. Hoffmanns bilder «eies» fremdeles av USA.

Flere bilder av og med Hoffmann:

Brandenburger Tor i 1933.
Brandenburger Tor i 1933.

Keitel, Hitler og Speer.
Keitel, Hitler og Speer.

Horst Wessel.
Horst Wessel.

Inspeksjon av stridsvogn.
Inspeksjon av stridsvogn.

Den tyske riksdagen.
Den tyske riksdagen.

Nasjonalsosialister marsjerer i Berlin.
Nasjonalsosialister marsjerer i Berlin.

Hitler og Hoffmann.
Hitler og Hoffmann.

I Hoffmanns lokaler i München.
I Hoffmanns lokaler i München.

Hoffmann bakerst til høyre.
Hoffmann bakerst til høyre.

Hoffmann peker ut Hitler.
Hoffmann peker ut Hitler.