Hjem Artikler Natur og Miljø Helseskadelig luft i flere norske byer

Helseskadelig luft i flere norske byer

MILJØ Det rapporteres om helseskadelig luft flere steder i landet. I tillegg til å forverre situasjonen for de med lungesykdom, kan den luftforurensningen forårsake hjerteforstyrrelser, hjerteinfarkt og for tidlig fødsel, rapporter en overlege på Haukeland sykehus.

FOTO: Innbyggere beskytter seg mot forurenset luft i Kina.
FOTO: Innbyggere beskytter seg mot forurenset luft i Kina.

I tillegg til i hovedstaden rapporteres det om helseskadelig luft også i Bergen, Stavanger, Moss, Fredrikstad og Hamar. Dette rapporterer Norsk Institutt for Luftforskning. Oslo kommune innførte forbud mot å kjøre dieselbiler på kommunale veier, som følge av «akutt helsefarlig luftforurensning».

Seksjonsoverlege ved Lungeavdelingen på Haukeland sykehus, Marianne Aanerud, forteller til VG at den helseskadelige lufte kan forverre situasjonen for de som har lungesykdom, og særskilt de med astma.

– Ifølge Astma og allergiforbundet har 20 prosent av norske tiåringer og åtte prosent av den voksne befolkningen astma. Forurensingen påvirker også de med kols og hjertesykdom. Den dårlige luften kan gi økte hendelser i hjerte- og karsystemet, som slag, hjerteforstyrrelser og hjerteinfarkt.

Hun forteller at det også finnes en sammenheng mellom luftforurensning og for tidlig fødsel.

– Når vi puster inn svært forurenset luft oppstår det en betennelsestilstand i lungene, som påvirker resten av kroppen gjennom utskilling av singnalstoffer, forteller Aanerud til VG.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør omkring syv millioner mennesker per år, som følge av helseskadelig luft. I Norge er det registrert en økt dødelighet, når luften er kraftig forurenset.

Aanerud anbefaler alle å kutte ut fysiske øvelser utendørs når luften er forurenset og generelt senke tempoet når man er ute. Hun understreker også at forurensningen er verst for barna, ettersom disse har høyere oksygenopptak per kilo og har dårligere forsvarsmekanismer i kroppen.

Kilde:
Helseskadelig luft flere steder i landet