Hjem Historie Dagens historiske «Heltenes dag»

«Heltenes dag»

HISTORIE I Sør-Afrika var den 10. oktober i mange år en høytidsdag som ble feiret til minne om Den sørafrikanske republikkens president Paul Kruger og andre helter i boerfolkets historie.

640px-krugerersteorlog

Krugerdagen (afrikaans: Krugerdag), også kalt «Heltenes dag», var en sørafrikansk høytidsdag som fikk navnet sitt fra frihetshelten Paul Kruger, som ble født den 10. oktober 1825.

Paul Krugers fulle navn var Stephanus Johannes Paulus Kruger, men ble senere i livet av folket ofte kalt for Oom Paul (bestefar Paul). Foreldrene hans var boere av tysk opphav.

Allerede som elleveåring deltok Kruger i kamper mot den svarte befolkningen da boerfolket dro lengre inn i Afrika i søken etter nytt land. Da han var 13 år, deltok han i slaget ved Blood river, hvor boerfolket under ledelse av Andries Pretorius beseiret zulufolket.

Slaget ved Blood river var et avgjørende slag mellom 500 boere og over 10 000 zulukrigere.
Slaget ved Blood river var et avgjørende slag mellom 500 boere og over 10 000 zulukrigere.

Paul Kruger var med og grunnla boerfristaten Den sørafrikanske republikk (også kalt Transvaalrepublikken og må ikke forveksles med dagens Sør-Afrika) som i 1852 ble anerkjent som en selvstendig stat av Det britiske imperiet. Men da det ble funnet gull på republikkens territorium, førte det til at britene okkuperte landet i 1877.

Det brøt ut opprør i 1879, og boerne erklærte igjen Den sørafrikanske republikk som en selvstendig stat, hvilket ble begynnelsen på den første boerkrigen som varte til 1881.

Den første boerkrigen ble avsluttet med forhandlinger hvor britene anerkjente Den sørafrikanske republikkens selvstendighet. Men da enda mer gull ble oppdaget i republikken, var det bare et tidsspørsmål før britene skulle forsøke å erobre landet igjen.

President Paul Kruger.
President Paul Kruger.

Under den første boerkrigen hadde Paul Kruger vært motstandskampens leder, og det var også han som ledet fredsforhandlingene med britene. I 1880 ble han valgt til Den sørafrikanske republikkens president.

Året etter begynte boerne å feire fødselsdagen hans, og i 1882 ble dagen en offisiell høytidsdag i Den sørafrikanske republikk.

President Paul Krugers begravelse i 1904.
President Paul Krugers begravelse i 1904.

Britenes tørst etter gullet som fantes i landet, førte dog til at den andre boerkrigen brøt ut i 1899, og året etter ble Kruger tvunget til å rømme landet. Han døde i Sveits i 1904, men fikk tillatelse til å bli gravlagt i Sør-Afrika. Han er gravlagt i Church Street Cemetery i Pretoria side ved side med mange andre fremtredende boerledere.

Siden den britiske okkupasjonen av boerfristatene ble Krugerdagen avskaffet og deretter bare feiret uoffisielt. Men da det boernasjonale Nasjonalistpartiet tok makten i Sør-Afrika 50 år senere, ble Krugerdagen gjeninnført som nasjonal høytidsdag i Sør-Afrika. Høytidsdagen ble da noen ganger kalt for Heltenes dag (afrikaans: Heldedag) og andre ganger for Krugerdagen, og ble feiret ikke bare til Krugers minne, men også til minne om andre boere som ofret seg i kampen for boerfolkets selvstendighet.

Krugerdagen feires i dag kun uoffisielt, som her i Balmoral, Sør-Afrika, 2012.
Krugerdagen feires i dag kun uoffisielt, som her i Balmoral, Sør-Afrika, 2012.

Da ANC tok makten i 1994, ble Krugerdagen avskaffet som høytidsdag, og feires i dag bare lokalt av nasjonalt innstilte boere.