Hjem Nyheter Her er de 11 politiske partiene som Zelenskyj forbyr

Her er de 11 politiske partiene som Zelenskyj forbyr

UKRAINA Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj har forbydd 11 opposisjonspartier og vil sentralisere alle TV-kanaler.

Ukrainas parlament. Foto: Perohanych/Wkimedia.

Mens politiet i Russland arresterer demonstranter som protesterer mot krigen i Ukraina, har den jødiske presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, gått enda lenger ved å forby 11 opposisjonspartier. Noe som har skjedd uten fordømmelse fra vestlige myndigheter eller media.

Det var The Guardian som søndag rapporterte at Ukraina nå forbyr 11 politiske partier i henhold til en beslutning fra landets nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd. Ifølge Zelenskyj skyldes dette «koblinger til Russland». Avgjørelsen vil stå så lenge det råder unntakstilstand i Ukraina.

Den britiske avisen skriver også at Zelenskyj sist søndag signerte et dekret som sentraliserer alle TV-kanaler under én plattform for å oppnå en «enhetlig informasjonspolitikk» under den tid som unntakstilstanden råder.

Her er partiene som Zelenskyj forbyr

Nordfront har sett nærmere på de 11 opposisjonspartiene hvis «forbindelser til Russland» ansees som så alvorlige at de må forbys.

Opposisjonsplattform – For livet – det nest største partiet og en konkurrent til Zelenskyjs parti.

Det største av disse partiene er Opposisjonsplattform – For livet, som ble dannet i 2018 og har 37 mandater i det ukrainske parlamentet. Før forbudet var partiet det nest største partiet i parlamentet og dermed den største konkurrenten til Zelenskyjs eget parti, Folkets tjener.

Opposisjonsplattform – For livet, har til tross for Zelenskyjs anklagelser om at partiet er pro-russisk, fordømt Russlands invasjon av Ukraina. Dette skjedde i forbindelse med ekskluderingen av den tidligere partilederen, Viktor Medvedtjuk, som har nære relasjoner til Russland og Vladimir Putin.

Medvedtjuk ble satt i husarrest i mai 2021, men klarte å rømme fire dager etter invasjonen. Den tidligere partilederen er rammet av amerikanske sanksjoner og blir utredes av Ukrainas påtalemyndighet for forræderi og separatisme, blant annet for uttalelser om at han ønsker å gi Donbass-regionen selvstyre, samt mistanker om at han har finansiert separatistene i Donetsk og Lugansk.

Medvedjuk var tidligere leder av organisasjonen Ukrainas valg – folkets rett, som delvis var forbudt i Ukraina på grunn av anklagelser om en «anti-ukrainsk politikk». Organisasjonen ble anklaget for antisemittisme da det på deres hjemmeside ble uttalt at jødene styrer over Ukraina. Det nåværende Opposisjonsplattformen – For livet er en sammenslåing av den ovennevnte organisasjonen og medlemmer fra Ukrainas sosialdemokratiske parti.

Shariys parti – utsatt for vold og attentatforsøk fra regimevennlige styrker.

Et annet parti som nå er forbudt er det libertarianske partiet Shariys parti, som ble dannet og ledet av journalisten og bloggeren Anatoly Shariy. Partiet sitter ikke i det nasjonale parlamentet, men har seks mandater i Odessa. Som journalist har Shariy tidligere gjort seg bemerket ved å kartlegge korrupsjon innom politiet og rettshåndhevende organer da landet ble styrt av Viktor Janukovitsj.

Etter at partiet i år 2020 deltok i en stor og omtalt protest mot Zelenskyj-regimets fratakelse av konstitusjonelle rettigheter og sivile friheter, ble dets koordinator, Nikita Rozhenko, utsatt for det som blir beskrevet som et attentatforsøk.

Også under demonstrasjonen ble protestantene utsatt for vold, og i tillegg til attentatforsøket på Rozhenko ble medlemmer av de deltakende gruppene senere mishandlet i flere ukrainske byer som en del av en kampanje for å dempe opposisjonen mot Zelenskyj. Partiet Ukrainsk Nasjonal Union, Azovs politiske gren, har tatt på seg angrepene.

Opposisjonsblokk – det største partiet i Kharkiv.

Partiet ble dannet i 2014 som en protest mot det USA-støttede statskuppet med mål om å forene de politiske kreftene som var mot Euromajdan. Partiet har 29 mandat i det nasjonale parlamentet og er det største partiet i Kharkiv.

Partiets formann er den ukrainske forretningsmannen Rinat Akhmetov. Ifølge noen kilder er Akhmetov jøde, mens han selv oppgir at han er av tatarisk opprinnelse og er en praktiserende sunnimuslim.

Akhmetov kan sies å være en skruppelløs forretningsmann hvis lojalitet først og fremst ligger hos ham selv. Akhmetov har skiftet side flere ganger siden 2014. En av grunnene til den doble lojaliteten er at Akhmetov er fra Donetsk hvor han også har store verdier og blant annet er eier av fotballaget Shacktar Donetsk.

Opposisjonsblokk går inn for et uavhengig Ukraina som ikke er medlem av NATO. Partiet er et parti for storindustri hvor man ønsker å innføre «maksimal desentralisering» av Ukraina.

Venstreopposisjonen – paraplyorganisasjon for lokale valg.

Venstreopposisjonen var en paraplyorganisasjon som stilte til lokalvalg i 2015. Et av partiene som var med i paraplyorganisasjonen var det ukrainske kommunistpartiet KPU. Dette partiet har ikke blitt forbudt, men blir undertrykt av det korrupte politiske systemet i Ukraina, der de blant annet ble nektet av valgmyndigheten å registrere kandidater til parlamentsvalget i 2019.

Foreningen av venstrekrefter – ønsker å avvikle oligarkiet.

Foreningen av venstrekrefter ble i 2007 dannet av Vasyl Volha etter at han forlot partiet Det sosialistiske partiet i Ukraina, et sosialdemokratisk parti grunnlagt av kommunister. Partiet går inn for demokratisk sosialisme.

Det er uklart om Foreningen av venstrekrefter virkelig har noen «tilknytning til Russland». På den annen side, ifølge partiprogrammet, ønsker de at begge parter skal oppfylle Minsk-avtalen og de tar også til orde for «gjenoppretting av gode politiske og økonomiske forbindelser med Russland og andre naboland».

I partiprogrammet står det også at Foreningen av venstrekrefter går inn for «avvikling av oligarkiet som klasse». Oligarkenes makt i Ukraina er som kjent den eneste grunnen til at Zelenskyj er president i Ukraina.

Derzhava – ble grunnlagt for å motvirke Vestens fargerevolusjon.

Dershava er et lite pro-russisk parti uten store valgsuksesser i dag, og ble dannet i 1999 under navnet Forent Russland. Partiet skiftet senere navn da det inngikk i en koalisjon med Ukrainas progressive sosialistiske parti. Målet var å motarbeide den oransje revolusjonen i 2004-2005 – en fargerevolusjon finansiert og organisert av den jødiske mangemilliardæren og rovkapitalisten George Soros.

Ukrainas progressive sosialistparti – koblinger til Dugin og anklagelser om antisemittisme.

Etter en koalisjon med Dershava etter den oransje revolusjonen (se ovenfor), har det nasjonalbolsjevikiske partiet Ukrainas progressive sosialistparti (PSPU) stilt opp i flere valg på egne lister. Partiet er for Eurasianisme og har koblinger til Alexander Dugin, samt blitt anklaget for antisemittisme og rasisme.

PSPU har organisert mange anti-NATO-protester i Ukraina, de ønsker å trekke seg ut av WTO og IMF, samt etterstreber en mellomstatlig union bestående av Ukraina, Russland og Hviterussland.

Det sosialistiske partiet i Ukraina – ett av Ukrainas eldste partier.

Det sosialistiske partiet i Ukraina (SPU) er et av Ukrainas eldste partier og ble dannet i 1991 av tidligere kommunister da kommunistpartiet ble forbudt. Partiet er sosialdemokratisk. På grunn av ulike splittelser har partiet ikke oppnådd noen valgsuksess de siste årene. Partiets tidligere formann, Illia Kyva, ble utesluttet fra partiet og har siden 2019 vært å finne i partiet Opposisjonsplattform – For livet, som nå også er forbudt av Zelenskyj.

Utover disse åtte partiene ble også tre andre partier som ser ut til å være ganske marginaliserte forbudt: Vårt (Nashi), Sosialistenes parti og Volodymyr Saldo-blokken. Bemerkelsesverdig for sistnevnte parti er at Pavel Slobodchikov, et av medlemmene deres som stilte til bystyret i Kherson, ble henrettet i bilen sin for noen dager siden.

Sammendrag

Av gjennomgangen finnes det en rekke omstendigheter som kan være verdt å løfte frem:

  • Flere partier er de facto pro-russiske, eller for en allianse med Russland, men få av dem ser ut til å ha noen reell direkte tilknytning til regimet i Russland.
  • Personer som tilhører partiene har den siste tiden vært utsatt for organiserte voldelige angrep, drapsforsøk og drap av krefter som i noen tilfeller kan sies å ha tilknytning til den ukrainske staten.
  • Partiene som helhet har stor støtte blant det ukrainske folket. Ifølge Al-Jazeera fikk tre av partiene til sammen 2,7 millioner stemmer (18,3 prosent) i det ukrainske parlamentsvalget.
  • De fleste av partiene er slike som sies å ville bekjempe den jødiske innflytelsen i Ukraina.
  • Ingen regjering i Europa har fordømt det faktum at Ukraina, på tilsynelatende ganske vilkårlige grunner, forbyr 11 politiske partier og at Zelenskyj motsetter seg frie og uavhengige medier gjennom å skaffe seg total kontroll over informasjonsflyten.