Hjem Nyheter Hevndrama i Syria: Biden truer Iran

Hevndrama i Syria: Biden truer Iran

GLOBALISME Et drone-angrep mot en USA-ledet koalisjonsbase i Syria på torsdag ble besvart med et amerikansk luftangrep mot påståtte Iran-drevne anlegg, hvoretter en amerikansk militærutpost ble utsatt for et rakettangrep.

Kampflyet F-15C. Foto: Rob Schleiffert (BY-SA 2.0).

USAs president Joe Biden har kommentert torsdagens amerikanske luftangrep mot mål i Syria, som ifølge den amerikanske siden var et svar på et dødelig droneangrep mot en koalisjonsbase, som militser koblet til Iran anklages for å ha gjennomført. Den amerikanske presidenten passet også på å advare Teheran for at USA også i fremtiden kommer til å gjengjelde angrep som dette. Uttalelsen kom på en felles pressekonferanse med Canadas statsminister Justin Trudeau i Ottawa på fredag.

– For å unngå misforståelser, USA søker ikke – ser det ikke som pressende å få – konflikt med Iran. Med vær forberedt på at vi handler kraftfullt for å beskytte vårt folk. Det er akkurat det som skjedde i går kveld, sa Biden.

Tidligere på torsdag hadde en amerikansk soldat blitt drept og frem amerikanske tropper samt ytterligere en soldat blitt skadet da en drone midt på dagen traff en USA-ledet koalisjonsbase nær byen Hasakah nordøst i Syria, ifølge opplysninger fra USAs forsvarsdepartement, som også hevder at dronen «viste seg å ha iransk opphav».

På ettermiddagen samme dag gjennomførte amerikanske kampfly av typen F-15 to luftangrep mot syriske anlegg, som ifølge den amerikanske siden brukes av grupper med koblinger til Irans islamske revolusjonsgarde (IRGC). Angrepene ble ifølge Pentagon utført på ordre av president Biden.

Hevn for hevnen

Like etter ble det avfyrt ti raketter mot Green Village, en amerikanske militærutpost nordøst i Syria. Også dette angrepet, som ikke resulterte i noen døde eller ødeleggelse, ga Washington den iransk-støttede militsen skylden for. Biden beskrev det amerikanske svaret på angrepet med disse ordene:

– Vi vil i partnerskap med Canada og andre medlemmer av koalisjonen fortsette våre anstrengelser for å motvirke terrortrusler i regionen og for å beseire ISIS [Den islamske staten].

Når det gjelder de amerikanske luftangrepene tidligere på dagen, har lokale kilder oppgitt til Irans Press TV at missilene traff et sentrum for landsbyutvikling og et kornanlegg i den østre syriske provinsen Deir ez-Zor. «Ingen iranere ble drept» hevder disse kildene. The Syrian Observatory for Human Rights – en gruppe som har påtatt seg oppgaven å «overvåke krigen i Syria», oppgir dog at «åtte pro-iranske stridførende» falt i angrepene.

Omkring 900 amerikanske soldater er stasjonert i det oljerike nordøstre Syria, etter å ha blitt utplassert der på midten av 2010-tallet med unnskyldning at de bekjemper Den islamske staten. Damaskus mener at deres nærvær er ulovlig og har gjentatte ganger påpekt dette for FN. Dette standpunktet deles av så vel Iran som Russland.

(Nordfront)