Hjem Historie Dagens historiske Hildesheim jevnes med jorden

Hildesheim jevnes med jorden

HISTORIE Den 22. mars 1945 bombes den svært gamle byen Hildesheim av britene. Byens middelaldersentrum ble fullstendig ødelagt.

Rådhuset i Hildesheim.
Rådhuset i Hildesheim før andre verdenskrig. Foto: Public domain.

Byen Hildesheim er en av de eldste byene i Nord-Tyskland. Byen ble grunnlagt på 800-tallet, men folk har bodd på plassen mye lengre enn det. Byen var kjent for sitt meget vakre middelaldersentrum – det fantes flere bygninger som var tusen år gamle. I 1945 hadde byen et innbyggerantall på omtrent 68 000 mennesker.

Hildesheim hadde ingen militærinstallasjoner, men det var som på mange andre steder i Tyskland en del industri. Byen hadde blitt bombet flere ganger i løpet av krigen. Våren 1945 bombet de allierte Hildesheim ytterligere tre ganger før den skjebnesvangre dagen i slutten av mars.

Under de forrige terrorbombingene hadde byen fått relativt lite skader, og noen hundre mennesker hadde blitt drept.

Den 22. mars 1945 tok 250 tunge britiske bombefly av fra sine baser for «Operation FINNOCK». Operasjonen hadde som mål å terrorisere sivilbefolkningen. Flyene var lastet med over 1 000 tonn spreng- og brannbomber.

Ved halv 14.30-tiden slapp de ledende Pathfinder-flyene sine markeringer over Hildesheim. De følgende britiske bombeflyene fløy for dagtid veldig lavt inn over sitt mål. Noen minutter etter Pathfinder-flyene begynte de å slippe sin dødelige last.

Hildesheim etter 22. mars 1945. Foto: British Government, Public domain, via Wikimedia Commons.

Majoriteten av bombene traff byens sentrum. De over 600 tonn brannbombene skapte store branner i boligområdene. Hele byen ble svøpt i en dødelig sky av røyk.

Angrepet pågikk i en halvtimes tid. Bak seg la Churchills drapsbande en brennende by i ruiner. Noen av bombekratrene var 5 meter dype og 20 meter brede. Stort sett hele middelaldersentrumet ble fullstendig ødelagt.

Kun et mirakel gjorde at «bare» 1 500 personer bukker under for de britiske morderne. De fleste av byens innbyggere klarte seg, ihvertfall fysisk. Majoriteten av byens bebyggelse ble ødelagt i angrepet, og etter krigens slutt var halvparten av byens innbyggere fortsatt hjemløse.