Hjem Historie Dagens historiske Historien om Arne Myrdal

Historien om Arne Myrdal

18

HISTORIE Den 2. november 1935 ble den kontroversielle innvandringsmotstanderen Arne Myrdal født i Arendal.

640px-Arnemyrdal

Arne Myrdal ble født den 2. november 1935 i Arendal og ble kjent som en kontroversiell politisk aktivist som tok opp kampen mot masseinnvandring til Norge.

Hans politiske karriere begynte i det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet, hvor han var aktiv på 1960-tallet, men på grunn av stidigheter gikk han ut og stiftet det lokale partiet Øyestad frie Arbeiderparti, som tok mandat i kommunevalget i 1967. Myrdal satt i rådet i åtte år.

Når Myrdal innså at de politiske partiene støttet masseinnvandringen, valgte han å engasjere seg mot masseinnvandringen på slutten av 1980-tallet. Den 4. oktober 1987 dannet Myrdal Folkebevegelsen mot Innvandring (FMI) som skulle jobbe med aktivisme mot og opplysning om masseinnvandring. Hans radikale kamp skulle gjøre innvandringsmotstand kjent og stort sett beundret over hele Norge.

Opprinnelsen av det hele var at 145 krigsveteraner fra andre verdenskrig sendte et brev til kong Olav V, om at de var svært bekymret for situasjonen der fremmede strømmet inn i landet. Krigsveteraner følte seg lurt av «frigjøringen» av Norge som førte til en annen, langt verre okkupasjon. Motstandsmannen Erik Gjems-Onstad, som senere sluttet seg til Folkebevegelsen mot innvandring, kommenterte det slik:

– Nå mister vi vårt eget territorium. Norge er igjen under okkupasjon, ikke av tanks, men av barnevogner.

Ingen hørte på veteranenes advarsler og Folkebevegelsen mot innvandring ble dannet. Arne Myrdal ble organisasjonens første president.

Arne Myrdals møter tiltrekker seg tusenvis av tilskuere. Her i Brumunddal, 1991.
Arne Myrdals møter tiltrekker seg tusenvis av tilskuere. Her i Brumunddal, 1991.

Snart nok ville man legge merke til at det norskfiendtlige systemet også hadde sine fotsoldater, som med all kraft forsøkte å hindre kritikere av masseinnvandringen. Under en demonstrasjon i Arendal, april 1989, blokkerte den venstreekstreme organisasjonen Blitz organisasjonens landsmøte på Central Hotel og ropte «nazisvin». Møtedeltakerne ble fysisk angrepet av de bevæpnede Blitzerne, mens politiet bare stod og så på. Blitzerne så på blokaden som en seier og hyllet politiet: «Politiet i Arendal er kule». Politisjefen i Oslo, Willy Haugli, kritiserte imidlertid arendalspolitiet for ikke å gripe inn når motdemonstrantene hindret Myrdals rett til å holde et møte.

Etter at Blitz hadde forsøkt å blokkere FMIs møter tre ganger, avgjorde 65-åringen Arne Myrdal at det var nok. I april 1990 tok «Fevik-slaget» til, som ble filmet av NRK. Venstreekstremistene fra Blitz møtte opp i Fevik for å sabotere også dette møtet, men fikk en ubehagelig overraskelse – da nasjonalistene til angrep. Rundt to minutter inn i klippet nedenfor, kan du se Arne Myrdal oppfordre nasjonalister om å angripe. Livredde Blitzere ble tvunget til å flykte fra stedet, mens deres buss ble angrepet av de sinte nasjonalistene.

I august 1991 oppstod det igjen konfrontasjoner. Denne gangen i Brumunddal. Etter Fevik-slaget hadde Myrdal blitt utvist fra FMI på grunn av at hans møter ble gjenstand for politisk vold, som resten av ledelsen ønsket å ta avstand fra. I stedet hadde han grunnlagt Norge Mot Innvandring (NMI), som organiserte møtet i Brumunddal.

Blitzerne hadde blitt busset inn fra hele Norge, og de var hundrevis som ville sabotere møtet der Myrdal skulle tale. Det utviklet seg til en stor gatekamp, «Brumunddalslaget», der «antirasister» ble drevet ut av byen av både nasjonalister og lokal ungdom.

Myrdal holdt deretter et nytt møte i Brumunddal tre uker senere, der han i tillegg til 300 nasjonalister også talte til 4 000 brumunddalere. Denne gangen holdt antirasistene seg unna, og møtet gikk fredelig for seg. En av tilskuerne sier til NRK:

– Han er en profet, og representerer så mange nordmenn.

Arne Myrdal var ofte gjenstand for oppmerksomhet i media, og mest oppmerksomhet fikk han da han ble anklaget (og dømt) for å ha planlagt å sprenge et asylmottak på Tromøy utenfor Arendal. I januar 1989 ble Myrdal og flere andre arrestert da politiet fant eksplosiver, tegninger og andre bevis under et søk i hjemmet til Myrdal, og han ble dømt til halvannet års fengsel.

Arne Myrdal var tydeligvis utsatt for et komplott. Dagen før politiet aksjonerte, hadde infiltratøren Tom Krømcke plantet dynamitt i Myrdals hjem. Krømcke jobbet med den kommunistiske lederen Finn Sjue og har selv bekreftet til avisen Klassekampen at han var en infiltratør med sikte på å arbeide mot organisasjonen. Det finnes også rapporterer om at Finn Sjue og Tom Krømcke samarbeidet med det norske sikkerhetspolitiet.

I november 1991 holdt Myrdal en berømt tale ved Youngstorget i Oslo sentrum foran 10 000 tilskuere. Mange av tilskuerne var motstandere som hadde kommet bare for å vende han ryggen, men møtet ble en suksess med så mange tilskuere. I juni 1992 fortalte Myrdal VG at han hadde kontakt med den svenske organisasjonen Vitt ariskt motstånd (VAM). Samme år ble han også mishandlet utenfor sitt hjem av medlemmer fra den da statsstøttede organisasjonen, SOS Rasisme (nå Nye SOS Rasisme).

Arne Myrdal taler forran 10.000 tilskuere på Youngstorget i Oslo.
Arne Myrdal taler forran 10.000 tilskuere på Youngstorget i Oslo.

Myrdal avtjente ulike fengselsstraffer på begynnelsen og midten av 1990-tallet, men på grunn av et hjerneslag og dårlig helse kom han aldri tilbake til politikken. Myrdal døde i 2007, 72 år gammel.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
18 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Micke
Micke
4 år siden

RIP – mener han skal ligge gravlagt på Nedenes kirke utenfor Arendal for de som er interessert.

Limmy
Limmy
4 år siden

Sa krigsveteraner at det dere kaller en okupasjon var enn verre okupasjon enn 2 vkrig?

Erna Dalmyr
Erna Dalmyr
Svar til  Limmy
4 år siden

Står det noe sted?

Roar
Roar
Svar til  Limmy
4 år siden

Flere som har gjort det. Det finnes veteraner som har innsett at de kjempet på feil side. Og når det kommer til denne okkupasjon så lær deg hvorfor de så seg nødt til å ta det trekket. Hva var foranledningen? Hvem opphevet Norges nøytralitet, og hvem var på vei til å okkupere Norge før tyskerne kom dem i forkjøpet? Viktigst av alt, hva kjempet sidene for?

Limmy
Limmy
Svar til  Roar
4 år siden

Helt klart. Norge hjelper noen flykninger og folk ønsker naziene velkommen tilbake.

Superfascisten
Superfascisten
Svar til  Limmy
4 år siden

«We defeated the wrong enemy» General George S. Patton 1945

Erna Dalmyr
Erna Dalmyr
Svar til  Roar
4 år siden

til og med Winston Churchill skal ha sagt etter 2 verdenskrig «we killed the wrong pig»

Ronny Bårdsen
Ronny Bårdsen
4 år siden
Fjell
Fjell
4 år siden

Onkel Arne, savner deg! Men r.i.p.
En av våre største helter. Landets nest mest utskjelte og sjikanerte nordmann gjennom tidene. Selv om han hadde rett i alt han forutsa. Gjorde noen feil, bl.a. forsøkte å gjenta demo-suksess. Det førte til at ZOG og deres saueflokk fikk forberede seg og mobilisere. Men vi lærer av feil.

Halvor
4 år siden

En oversiktlig og respektfull artikkel. Hvor finner man dokumentasjonen på at Krømcke og Finn Sjue samarbeidet med det norske sikkerhetspolitiet?

Jeg håper vi kan få se en liknende artikkel også om Vivi Krogh. En dame som sårt trenger sitt ettermæle renvasket.

Fjell
Fjell
Svar til  Halvor
4 år siden

Arne Myrdal skrev selv en bok som het «Sannheten skal fram».

Fjell
Fjell
4 år siden

«Arne Myrdal var tydeligvis utsatt for et komplott. Dagen før politiet aksjonerte, hadde infiltratøren Tom Krømcke plantet dynamitt i Myrdals hjem. Krømcke jobbet med den kommunistiske lederen Finn Sjue og har selv bekreftet til avisen Klassekampen at han var en infiltratør med sikte på å arbeide mot organisasjonen. Det finnes også rapporterer om at Finn Sjue og Tom Krømcke samarbeidet med det norske sikkerhetspolitiet.» Ja, helt klart. Verdt å nevne at 1 av de 3 dommerne ville frikjenne Myrdal. Han innså at de her hadde med et komplott å gjøre. Ja, nevnte kommunist hadde tett kontakt med den svartøyde og… Les mer »

Bjørnar Røyset
Bjørnar Røyset
4 år siden

God artikkel, men en liten korreksjon: Myrdal ble ikke «utvist» fra FMI. Han ble på demokratisk vis avsatt som formann og landsstyremedlem. Han valgte selv i tillegg å forlate FMI for videre å danne «Norge mot innvandring». Dette hadde Myrdal selv bestemt seg for på et tidligere tidspunkt. Har tidligere henvendt meg til Nordfront om dette, men det er tydeligvis ikke blitt tatt hensyn til. «Fake news» er vi ikke tjent med i denne kampen. Vedr. «Fevik-slaget» var ikke Myrdal den gang lenger medlem i FMI, og FMIs landsstyre var heller ikke klar over den mot-reaksjonen som ble iverksatt av… Les mer »

JudasGarSviker
JudasGarSviker
3 år siden

Myrdal er en legende!

Harald
Harald
3 år siden
Arno
Arno
3 år siden

Vær klar over at Arne Myrdal for kommunist/PST-komplottet, og for de symbolske selvforsvarshandlingene i Fevik, ikke fikk fengselsstraff som han fikk sone i en alminnelig, norsk, varm fengselcelle. Han ble sendt til tvangsarbeid (vedhogst) i et frosthull oppe i Telemark et sted, tidlig i januar. Har et brev AM skrev mens han var i leiren. Han forteller at fangene var inkvartert i uisolerte brakker og at de holdt på å fryse ihjel når ovnen brant ut ut på natten en gang… Det er mulig AM fikk en fysisk knekk i den leiren som han aldri kom over. (Vurder å publisere… Les mer »

Arno
Arno
Svar til  Arno
3 år siden

Vurderer, skulle der stå.

18
0
Hva synes du? Gi en kommentarx
()
x