Hjem Historie Dagens historiske Historien om Otto Skorzeny

Historien om Otto Skorzeny

HISTORIE Den 12. juni 1908 ble Otto Skorzeny født. Skorzeny skulle komme til å bli kjent som Det tredje rikets fremste kommandosoldat. Han ble verdensberømt etter sin dristige befrielse av Mussolini i Grand Sasso.

skorzeny-460x259_ny

Otto Skorzeny ble født den 12. juni 1908 i Wien i Østerrike. Han utdannet seg til ingeniør ved Den tekniske høyskolen i Wien. I 1932 ble han medlem av det østerrikske NSDAP.

Kommandooperasjonen som gjorde Otto Skorzeny verdensberømt, var befrielsen av Benito Mussolini i Grand Sasso den 12. september 1943. Bakgrunnen var følgende: Den 25. juli 1943 ble det gjennomført et statskupp i Italia og Mussolini ble arrestert. Den italienske kongen Viktor Emanuel dannet en ny regjering under generalen Pietro Badoglio. Fra begynnelsen hadde Badoglio garantert tyskerne at Italias nye regjering skulle fortsette å kjempe på tyskernes side i krigen, men dette var løgn.

campoimperatore_ny

Adolf Hitler gav ordre om at Mussolini skulle finnes og befris, og satt SS-Hauptsturmführer Otto Skorzeny til å lede operasjonen som ble kalt «Operasjon Eik». For å hindre tyskerne i å befri Mussolini ble han holdt fanget på et hemmelig sted, men ved hjelp av spaning lyktes Skorzeny og mennene hans til slutt å lokalisere stedet der Mussolini for tiden ble holdt fanget: på hotellet Campo Imperatore som lå høyt oppe på fjellet Grand Sasso.

Den eneste veien opp var en godt bevoktet taubane. Å ta seg opp fjellveggen kom ikke på tale, da overraskelsesmomentet måtte brukes og området var meget enkelt å forsvare. Tyskerne besluttet derfor å angripe hotellet ved hjelp av glidefly som skulle prøve å lande i det fjellrike og hellende terrenget rett ved hotellet.

Den 8. september sluttet Italia plutselig fred med de allierte på egenhånd og dolket dermed det kjempende Tyskland i ryggen. Tyskerne hadde dog mistenkt at noe slikt var på gang og hadde laget planer for å avvæpne den italienske hæren og okkupere Italia når dette skjedde. Men nå hastet det med å befri Mussolini fordi man fryktet at Badoglioregjeringen skulle overgi ham til de allierte.

fs230_ny

Klokken 14.05 den 12. september landet ti glidefly av typen DFS 230 i nærheten av hotellet, som lå mer enn 2 100 meter over havet. Spesialstyrken bestod av 72 fallskjermjegere og 16 SS-kommandosoldater under Otto Skorzenys ledelse. Med seg hadde Skorzeny også den italienske generalen Fernando Soleti, i tilfelle det skulle bli nødvendig å prøve å overtale vaktstyrken til å gi opp.

dfs230grandsasso_ny

Et av glideflyene krasjet i fjellet, og mennene i det ble alvorlig skadet. Med en dristig manøver lyktes Skorzenys glidefly å lande rett utenfor hotellet. SS-mennene og fallskjermjegerne, med Skorzeny i spissen, styrtet ut og stormet hotellet. Den overraskede vaktstyrken gav opp umiddelbart. Mussolini ble eskortert ut til et lett tysk fly, en Fieseler Storch, som i mellomtiden hadde lyktes i å lande i nærheten av hotellet.

Bundesarchiv_Bild_101I-567-1503C-16_Gran_Sasso_Mussolini_vor_Hotel_ny

Mussolini skal ikke ha vært overbegeistret over å måtte klyve ombord i det lille flyet, som med han og Skorzeny ombord var altfor overbelastet. Dessuten var rullebanen altfor kort før bergkanten stupte. På en film fra aksjonen kan man se Mussolini med en anstrengt mine i flyet like før det tok av sammen med den kjente våghalsen Skorzeny, som på sin side virket veldig munter.

eiche-460x260_ny

Piloten, kaptein Gerlach, var dog fallskjermjegergeneralen Kurt Students personlige pilot og meget erfaren. Han lyktes med å sikkert frakte Mussolini og Skorzeny til en flybase utenfor Roma der de landet mindre enn to timer etter at glideflyene hadde landet på Grand Sasso. På flyplassen ventet et tysk bombefly av typen Heinkel He 111 som umiddelbart fløy dem til Wien der de overnattet for å neste dag dra videre til München der de fikk møte en veldig glad Hitler.

Etterkrigstiden

Ti dager etter Hitler hadde begått selvmord, overga Skorzeny seg til amerikanerne. Etter flere år i fangenskap ble han i 1947 tiltalt for påståtte krigsforbrytelser i Dachau, og frikjent på alle punkter. Til tross for frikjennelsen ble han holdt i fangenskap, da også andre nasjoner hadde tatt ut tiltale mot ham.

Skorzeny rømte fengselet, og dro til Madrid i Spania, hvor han startet et import/eksport-firma. Flere har i etterkant hevdet at dette firma i virkeligheten hjalp nasjonalsosialister å reise fra Europa til Sør-Amerika.

tumblr_mmp9w8Lwqf1s4zq0vo3_1280-460x259_ny

Skorzeny selv reiste flere ganger til Argentina, og ble der kjent med den argentinske presidenten Juan Perón, og ble på et tidspunkt også livvakt for hans kone, Eva Perón. Som livvakt skal han ha avverget minst ett mordforsøk på Eva.

I 1959 kjøpte Skorzeny seg en stor gård ved navn Martinstown House i Curragh i Irland. Skorzenys bosettelse og opphold på Irland ble svært kontroversielt og omdiskutert. Blant politikere og presse ble det fryktet at han ville bedrive noen form for politisk aktivitet i Irland, noe de selv uttalte at de aldri ville akseptere. Blant lokalbefolkningen ble han godt mottatt.

Skorzenys ble senere nektet et permanent visum, og bosatte seg i Madrid hvor han levde frem til han den 5. juli 1975 døde av kreft, 67 år gammel. Han tok aldri avstand fra sin fortid eller fra nasjonalsosialismen, og hans kiste ble svøpt i fargene til Det tredje riket. Svært mange mennesker, deriblant mange av hans gamle kamerater, deltok i hans begravelse.

Se film fra begravelsen nedenfor: