Hjem Nyheter Norden Historisk vikingskatt funnet i Danmark

Historisk vikingskatt funnet i Danmark

HISTORIE Syv ringer tilhørende vikingtidens elite har blitt gravd frem av amatørarkeologer i Danmark. Dette regnes som det største funnet av vikinggull som har blitt gjort i landet.

Foto: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov.
Foto: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov.

Noen amatørarkeologer i Danmark har klart å finne og grave opp landets største funn av vikinggull. Funnet, som anses komme fra vikingtidens elite, består av syv armringer, hvorav seks er av gull og én av sølv. Den sammenlagte vekten av gullet er 900 gram, skriver det danske nasjonalmuseet i en pressemelding.

— Vi følte virkelig at vi hadde funnet gullet ved enden av regnbuen da vi fant den første ringen, og da det dukket opp flere så ble det nesten uvirkelig, sier Marie Aagaard Larsen.

Ringene kan ha blitt gitt som gave fra en stormann for å skape allianser, eller som belønning til hans underordnede eller som «edsringer», ifølge Peter Pentz, som er en dansk vikingekspert. Vikingfunnet er spesielt ettersom det hovedsakelig består av gull og ikke sølv, som var mer vanlig. Et mindre gullfunn i form av et kjede ble gjort på samme sted i 1911, og har sannsynligvis blitt gravd ned samtidig som armringene.

Kilder:
Historisk vikingaskatt funnen i Danmark
Historiskt vikingafynd i Danmark