Hjem Historie Dagens historiske Hitler taler om frigjøringen av Danzig

Hitler taler om frigjøringen av Danzig

HISTORIE Den 19. september 1939 talte Hitler om bakgrunnen for frigjøringen av Danzig og den påfølgende invasjonen av Polen, en handling som påstås å ha vært startskuddet for andre verdenskrig.

Hitler hylles etter befrielsen av Danzig. 20. september 1939, Danzig. Foto: ÖNB, Public domain, via Wikimedia Commons.

Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland begynte de å ta tilbake tyske områder som første verdenskrigs uforsonlige seiersmakter hadde gitt bort til fremmende makter gjennom den såkalte Versaillestraktaten. Gjennom folkeavstemninger og traktater kom etniske tyskere fra flere av de frastjålne områdene til å igjen tilhøre Tyskland.

Da det kom til Polen ville Tyskland innlemme Fristaden Danzig og ha en landforbindelse gjennom den polske korridoren. Den polske regjeringen forkastet dog Adolf Hitlers forslag til en fredelig løsning og gikk istedet med i en allianse med Storbritannia, noe som var en form for krigserklæring.

Den 1. september 1939 besluttet Tyskland å gå inn i Polen for å beskytte den tyske befolkningen som ble forfulgt og utsatt for etnisk rensing. Den 3. september, samme dag som Storbritannia og Frankrike erklærte Tyskland krig, ble det i Polen gjennomført en av de verste massakrene på tyske sivile, Bromberg-massakren. Massakrene på tyskere, som fant sted med støtte av den polske regjeringen og med britiske og franske garantier om å beskytte landet fra tyske motreaksjoner, tvang til slutt Hitler å beordre fullskala invasjon av Polen.

Den 19. september holdt Hitler en tale i Danzig hvor han forklarte bakgrunnen til det polske felttoget. I talen refererer Hitler til Bromberg-massakren og forklarer blant annet at «titusener ble bortført, mishandlet og drept på de mest uhyggelige måter», mens «den fromme demokratiske verden bare sto og så på».

Hva som ikke var kjent da Hitler holdt talen, men som har kommet frem av dokumenter etter krigen, var at Storbritannia ville ha krig med Tyskland og at de planla å erklære krig minst syv dager før Tyskland først gikk inn i Polen. Istedet ble Tysklands unnsetning av tyskere i Polen – «startskuddet til andre verdenskrig» ifølge den allierte propagandaen – brukt som unnskyldning for å erklære krig mot Tyskland.

Hele talen kan leses på engelsk HER.