Hjem Historie Dagens historiske Hitlerjugend-medlemmet Hans Mallon

Hitlerjugend-medlemmet Hans Mallon

HISTORIE Den 3. september 1931 døde det 17 år gamle Hitlerjugend-medlemmet Hans Mallon etter å ha blitt overfalt av kommunister. Mallon ble martyr og et monument, Hans Mallon Haus, ble bygget til hans ære.

640px-Hans-Mallon

Den 20. juni 1931 samlet NSDAP-avdelinger seg i delstaten Mecklenburg-Vorpommern nordøst i Tyskland, i den lille byen Bergen på øya Rügen (Bergen auf Rügen). Bakgrunnen for sammenkomsten var den årlige feiringen av sommersolverv.

Dagen startet med et fakkeltog. 17 år gamle Hans Mallon, fra Bergen og medlem i Hitlerjugend, var fanebærer. Marsjen gikk til et sted hvor nasjonalsosialistene samlet seg ved en stor ild og det ble holdt taler. Den anerkjente dikteren Heinrich Anacker leste et dikt for samlingen.

Da ilden hadde brent ut og det ble kveld begav Hitlerjugend seg videre. Etter en gammel skikk skulle de marsjere til vedstabelen. På denne tiden hadde kommunistiske attentatmenn ankommet og befant seg nå på en høyde, klare til å overfalle guttene og jentene som gikk langs veien. Kommunistene var usynlige i mørket, men faklene lyste opp ungdommen de ville angripe. En skur av steiner regnet over de intetanende Hitlerjugend-medlemmene. I samlet tropp retirerte de fra dødsfellen, men Hans Mallon ble truffet av en stein i nakken og ble hardt såret. Han kollapset og ble i full fart kjørt til sykehus.

På sykehuset gjenhentet han seg for øyeblikket, men legene var urolig for ham. Hans helse var dårlig i flere uker før han til slutt døde som følge av skadene. Den 3. september 1931 mistet en mor sin eneste sønn. Mallons drapsmenn ble stilt for retten og som belønning gikk de fri tilnærmet ustraffet; den fellende dommen var bøter på 25 riksmark.

Hans Mallon ble martyr for nasjonalsosialismen og ble oppført på listen over Hitlerjugends «udødelige» (Unsterbliche Gefolgschaft der Hitlerjugend). Mallon fikk også en gate oppkalt etter seg.

Hans Mallons grav.
Hans Mallons grav.

Hans Mallons minne ble også holdt i live gjennom et minnesmerke som ble bygget på samme sted. «Hans Mallon Haus» (som også gikk under navnet Hans Mallon Grabmal) var et mausoleum hvis bygging ble påbegynt i 1935, og det ble innviet i 1937, til hans ære. Bygningen, som ble tegnet av arkitekten Robert Tischler, var utformet som et germansk langhus fra bronsealderen. Det halmkledde taket av massivt tre hvilte på granittblokker og foran den ene kortsiden var det fire søyler. Døren, som var av bronse, var dekorert med et hakekors og ovenfor entreen var følgende inskripsjon fra Edda: «Ewig ist der Toten Tatenruhm» (Men ordet um deg aldri døyr vinn du eit gjetord gjævt). Mallon ble begravet i en kiste inne i Hans Mallon Haus og hvert år ble det holdt en demonstrasjon til hans ære. Huset var også et sentralt møtested for Hitlerjugend-Pommern under den årlige «Der Marsch zum Führer».

I 1945 ble alle Hitlerjugend-fanene i østre Tyskland samlet i Hans Mallon Haus for oppbevaring. Disse skulle returneres til de forskjellige Hitlerjugend-avdelingene etter at territoriene som hadde blitt tapt til Russland hadde blitt gjenerobret. Da de sovjetiske troppene nærmet seg stedet skal et Hitlerjugend-befal ha satt fyr på bygningen for å forhindre at Hans Mallons grav og Hitlerjugends faner skulle bli skjendet.

Hans Mallon Haus.
Hans Mallon Haus.
Hans Mallon Haus fra innsiden.
Hans Mallon Haus fra innsiden.
Postkort fra 1937.
Postkort fra 1937.

640px-Bergen_Rügen,_Blick_auf_das_Hitlerjugend_Ehrenmal