Hjem Nyheter Homofestival møtte motstand i Ukraina

Homofestival møtte motstand i Ukraina

UKRAINA En homofestival i den ukrainske byen Lviv ble i helgen avlyst etter å ha møtt motstand fra både nasjonalister og ukrainske myndigheter.

3

En homofestival, eller såkalt LHBT-festival (et samlebegrep for lesbiske, transseksuelle, biseksuelle og transpersoner), ble i helgen avlyst etter å ha blitt motarbeidet av ukrainske myndigheter og nasjonalister i byen Lviv.

Homofestivalen ble arrangert av organisasjonen Insight og gikk under parolen «likeverd», og skulle etter planen inkludere blant annet filmvisninger, diskusjoner og offentlige arrangement.

– Folk som dere burde brenne i helvete

Ifølge en av arrangørene, Olena Shevchenko, ble de møtt med liten samarbeidsvilje av ukrainske myndigheter, da hverken politi eller offentlige myndigheter gav sin velsignelse til arrangementet. I tillegg skal flere utleiere ha trukket seg, da det ble kjent at borgermesteren i byen ikke hadde gitt sin støtte. Også hotellet skal ha vist motstand, forteller Shevchenko.

– Så sa hotellet vi hadde booket for tilreisende gjester at vi ikke kunne bo der. Da vi kom sa hotellsjefen at myndighetene hadde ringt og forklart at vi var pervoer. De hadde googlet oss, og sa at slike som oss burde brenne i helvete.

Arrangørene lyktes dog å skaffe et nytt hotell, men problemene stanset ikke der.

1

Forbød offentlige manifestasjoner

Fredag kveld vedtok lokale myndigheter at alle offentlige arrangement skulle forbys samme helg, noe som satte kjepper i hjulene for planene til homofestivalen. Shevchenko forteller at opp mot tredve nasjonalister var til stede da dette ble vedtatt, noe de oppfattet som truende.

200 nasjonalister protesterte utenfor hotellet

Midt under arrangementet, som da telte omkring 70 homoaktivister, ble det nye hotellet omringet av 200 nasjonalister som protesterte. Politiet ble tilkalt, men kun én patruljebil dukket opp. Etter en time, skal flere politistyrker ha dukket opp og homoaktivistene ble evakuerte vekk fra området med buss. Arrangementet ble så offisielt avlyst.

2

Opprørt homoaktivist skuffet over myndighetene

Maxim Eristavi, en ukranisk LHBT-forkjemper, var ekstremt skuffet over ukrainske myndigheter etter helgens nederlag. Ifølge ham er det særskilt skuffende at myndighetene ikke har fordømt hendelsen.

Byens borgermester, Andriy Sadovy, brøt dog stillheten på søndag. På sin Facebook-side la han dog skylden på både homoaktivistene og nasjonalistene.

– Gårsdagens hendelser i Lviv er et resultat av en nøye planlagt provokasjon. Deltakere fra begge sider var bevisste eller ubevisste brikker i et større bilde.

Uttalelsen gjorde ikke homoaktivistene mindre opprørte.

Kilde:
LGBT festival in Ukraine abandoned after far-right protest