Hjem Nyheter Norge Homolobbyen krever svar fra PST

Homolobbyen krever svar fra PST

INNENRIKS Etter at det kom ut at PST hadde fått informasjon om et mulig terrorangrep i forkant av homo-angrepet i fjor sommer, krever homolobbyen svar på hvorfor homoseksuelle ikke får særbehandling av sikkerhetspolitiet.

Oslo Pride 2019. Foto: Frihetskamp.

Det var i sommer at en kurder ble siktet for terror etter å ha skutt mot to utesteder i Oslo hvor homoseksuelle oppholdt seg. To mennesker ble drept og flere såret i angrepet, som førte til at homoseksparaden Oslo Pride 2022 ble avlyst.

Nå har det kommet frem at PST hadde blitt varslet av Etterretningstjenesten om et mulig terrorangrep i forkant av hendelsen i Oslo. PST sendte imidlertid ikke informasjonen videre til politiet før to dager etter skytingen.

At PST holdt på terrorinformasjonen har skapt raseri blant homoseksuelle. I dag fikk Oslo Pride komme på møte hos PST i Nydalen.

– Vi har hatt et godt møte med PST, sier Dan Bjørke, leder for Oslo Pride, til NRK og sier at homoorganisasjonen ikke har tiltro til sikkerhetspolitiet.

Bjørke vil blant annet ha svar på om PST burde ha varslet politiet i Oslo om informasjonen de satt på, noe han ikke fikk på møtet.

– Vi må ha svar fordi vi må ha tillit til at PST gjør jobben sin, sier Bjørke til NRK.

Oslo Pride vil også vite hvorfor LHBTP-personer ikke spesifikt utmales som mål for muslimsk terror i PSTs årlige trusselvurderinger. Da NRK og VG i forrige uke slapp nyheten om at PST ikke hadde videreformidlet terrorinformasjonen kunne ikke Bjørke forstå hvorfor PST ikke hadde gjort noe da homoseksuelle skulle demonstrere i gatene like etter.

– Det er helt sjokkerende at PST har sittet på info om en terrortrussel i forkant av Nordens største festival for skeive. […] det må være mulig å spørre hvorfor PST ikke informerte Oslo politiet i forkant av vår festival, sa Dan Bjørke da til NRK.

Ingen av spørsmålene til Oslo Pride ble besvart av PST, som «lovte å svare dem ut senere».

Til NRKs spørsmål om PST kunne gjort noe annerledes svarer PST-sjef Beate Gangås at de «snur hver stein» for å finne ut av dette. Gangås var sjef for politiet i Oslo da skyteepisoden fant sted.