Hjem Nyheter Norge Hormonforstyrrende stoffer i mange solkremer

Hormonforstyrrende stoffer i mange solkremer

HELSE Solkrem kan inneholde skadelige stoffer, viser en test som Forbrukerrådet har utført.

Forbrukerrådet har i år utført en test av 45 solkremer, hvorav 32 er beregnet på voksne og 13 på barn. Kun åtte av dem ble godkjent. Solkremene som ble testet er kjøpt på apotek, helsekostbutikker, parfymeavdelinger, kosmetikkavdelinger og dagligvarebutikker.

I undersøkelsen søkte man etter stoffer som kan være skadelige for miljøet, stoffer som kan være allergifremkallende eller hormonforstyrrende. Forbrukerrådet konstaterer at det er mulig å produsere solkrem uten de stoffene som har negative virkninger, noe som bevises av de godkjente kremene.

De godkjente solkremene for barn er Cosmica Kids Sun, Dermica Kids solkrem og Änglamark Sun lotion til barn og voksne solfaktor 15.

De godkjente solkremene for voksne er Aco Cliniderm caring protection sun lotion solfaktor 15, Aco Cliniderm tan boosting protection sun lotion solfaktor 15, Cosmica Sun lotion intensiv fuktighet solfaktor 30, Dermica Solkrem høy beskyttelse hypoallergen solfaktor 30 og Riemann P20 lotion solfaktor 20.

Testen ble utført av det danske foretaket TÆNK, men nanomaterialer inngikk ikke i testen. EU har godkjent bruken av visse nanomaterialer i hygieneprodukter, og har slått fast at det er trygt om produktet benyttes på intakt hud og ikke som spray.

Kilde:
Solkremtesten 2017