Hjem Nyheter Høyrepolitikere tar avstand fra angrepet på Expo-møtet

Høyrepolitikere tar avstand fra angrepet på Expo-møtet

SVERIGE I tillegg til partileder Jimmie Åkesson har tidligere SD-leder Mattias Karlsson fordømt angrepet på det antifascistiske møtet i Gubbängen. Det samme gjelder AfS-leder Gustav Kasselstrand, som ser det som et «lys i mørket» at ingen venstreorienterte ekstremister ble alvorlig skadet.

Mattias Karlsson (SD) og Gustav Kasselstrand (AfS) står opp for AFA-dårers «rett» til ikke å bli angrepet.
Foton: Landstingshuset, CC BY-SA 4.0 / Carl Ridderstråle, CC BY-SA 4.0

Til tross for at både Expo- og AFA-sjef Mathias Wåg i flere tiår har jobbet for å undergrave Sverigedemokraterna og muliggjort fysiske angrep på partiets medlemmer, har SD-leder Jimmie Åkesson fordømt angrepet på det antifascistiske møtet i Gubbängen.

Etter angrepet skrev Åkesson at «alle demokratiske krefter må stå i full enhet mot alle former for politisk motivert vold».

Han får nå støtte av den tidligere SD-lederen Mattias Karlsson, som de siste årene har gått ut av partiets ledelse og drevet med forskjellige «tenketanker». I et innlegg på X skriver Karlsson at «nazismen er motbydelig» og at det «aldri [er] noen unnskyldninger for politisk vold, og enhver som engasjerer seg i eller aktivt støtter vold som politisk metode bør betraktes og behandles som fiender av staten og demokratiet».

Selv om Mathias Wåg ifølge Karlsson selv er en veteran og en sterk talsmann for politisk vold, håper han at Wåg «føler seg bra i dag» og at «politiet så snart som mulig arresterer de feige voldsutøverne» som slo ham, og at de blir «dømt til lovens strengeste straff for deres angrep på demokratiet».

Karlsson får også støtte av sin tidligere partikollega og nåværende leder av Alternativ for Sverige, Gustav Kasselstrand. Han skriver også om «demokrati» og at «angrep, uansett hvem som begår dem og hvem de er rettet mot, må fordømmes».

«Det faktum at det ikke oppsto alvorlige skader, og at møtet senere kunne gjennomføres, er et lys i en ellers mørk hendelse», skriver Kasselstrand.

Innlegget er imidlertid ikke likt av de fleste av Kasselstrands følgere. «Kan du ikke være helt åpen om Pavel Gamov i stedet for å sitte og signalisere over i Helsingfors?», skriver en X-bruker, for eksempel.